Europese Commissie: ‘Geef klanten gratis kraantjeswater’

© VUM

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, kwam donderdag met de oproep aan uitbaters van restaurants en cafés om gratis kraantjeswater aan te bieden. Horeca Vlaanderen ziet dat niet zitten: ‘Voor horecazaken is kraantjeswater niet gratis.’

mg

Timmermans wil het voorstel niet verplichten via wetgeving. ‘We kunnen geen wetten maken tegen alles wat ons ergert’, zei hij. Timmermans wil dat consumenten minder plastic consumeren.

De Commissie wil de consument meer informatie aanreiken over het aanbod, de kwaliteit en de kostprijs van het drinkwater in hun omgeving. Het moet het vertrouwen in leidingwater aansterken en de vergelijking met de prijzen van gebotteld water vergemakkelijken.

Kosten

‘Misschien redeneer ik een beetje als een Hollander, maar mensen maken misschien andere keuzes als ze weten dat het ongevaarlijk is voor de gezondheid. En de prijs speelt natuurlijk ook mee’, meent Timmermans.

Volgens hem kunnen Europese gezinnen 600 miljoen euro besparen door minder gebotteld water te kopen. En minder plastic is ook beter voor het milieu.

‘Niet gratis’

Horeca Vlaanderen staat niet te springen om in te gaan op de ‘warme oproep’ van de Europese Commissie. In een reactie wijst de organisatie erop dat kraantjeswater niet gratis is voor de ondernemer, en dat ook andere kosten zoals bediening, afwas en verwarming betaald moeten worden. ‘Creëer niet de perceptie dat het aanbieden van kraantjeswater weinig of niets kost’, vraagt Kurt Neyrynck, afgevaardigd bestuurder ad interim bij Horeca Vlaanderen.

De sectororganisatie zegt ‘verbaasd’ te zijn over de oproep van de Commissie. ‘Het is niet aan de overheid om het businessplan van een horecaondernemer te bepalen’, klinkt het. ‘Het uitgangspunt dat elke Europeaan toegang moet hebben tot veilig drinkwater is nobel en terecht, maar het recht op drinkbaar water wil niet zeggen dat van onze sector mag worden verwacht dat we het gratis uitdelen.’

Neyrynck wijst er verder op dat in België ‘bijna het hoogste btw-tarief op dranken en de hoogste last op arbeid’ bestaat, waardoor het kader waarin ondernemers werken per land erg verschilt.

Een uitbater van een horecazaak moet voor de organisatie dan ook zelf kunnen kiezen of gratis water wordt aangeboden. ‘Het doel van elke horecaondernemer is op een rendabele manier de klant te plezieren en een goede beleving te bezorgen. Sommige zaken geven als extra service gratis kraantjeswater, sommigen zetten het betalend op de kaart en anderen zweren bij flessenwater.’