Apple boekt recordcijfers, maar prognose onder verwachtingen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Dankzij de iPhone X heeft Apple de afgelopen kerstperiode nieuwe recordcijfers behaald. De winst steeg 12 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal het jaar ervoor tot 20 miljard dollar. Het vorige record boekte Apple in het laatste kwartaal van 2015, toen het 18,4 miljard dollar winst maakte.

Tegelijk viel de verkoop van iPhones met een miljoen toestellen terug, tot 77,3 miljoen, vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Een mogelijke oorzaak is dat de iPhone X pas in november, in plaats van in september in de winkels lag, zoals de gewoonte is. Toch is de duurste iPhone ooit duidelijk populair: de gemiddelde prijs van een verkochte Apple-telefoon steeg tot 796 dollar, opnieuw 40 dollar meer.

Bijgevolg kon Apple ook de kwartaalomzet met 12,7 procent laten toenemen, tot 88,3 miljard dollar, ondanks de gedaalde iPhone-verkoop, zo maakt het bedrijf nabeurs bekend. De vorige recordomzet, 78,35 miljard dollar, boekte Apple een jaar eerder.

Maar de prognose voor het lopende kwartaal bleef onder de verwachtingen van analisten. Dat kan erop wijzen dat de iPhone X na de eerste fase nu toch slechter verkoopt dan gedacht. Er waren ook berichten van media en analisten dat Apple de productie van de iPhone X wil terugschroeven vanwege de intussen afgezwakte vraag. Het bedrijf rekent voor dit kwartaal op een omzet tussen de 60 en 62 miljard dollar. Analisten gingen uit van 65 miljard.

Van januari tot maart 2017 boekte Apple een omzet van bijna 53 miljard dollar. Het Apple-aandeel ging in de handel nabeurs tijdelijk ongeveer 1 procent omlaag.

bron: Belga