© Selected Femme

Zo blijft je zwarte kleding écht zwart

Verliezen jouw zwarte kledingstukken na verloop van tijd hun kleur? Gelukkig bestaan er enkele handige tips waardoor je items écht zwart blijven. Wij helpen je uit de nood!

cityfashion

Zwarte kleding? Slim de wasmachine in!

Goed begonnen is half gewonnen, toch? Was daarom je zwarte kleding op de juiste manier! Zwarte kleding loopt snel uit tijdens het wassen, dus was ze alleen samen met andere zwarte stukken. De verf wordt enkel geabsorbeerd door andere (donkere) stukken. Handig!

Tip: was je zwarte kleding altijd binnenstebuiten. Zwarte kleuren vervagen door de wrijving met andere kleding.

Koud wassen én drogen

Kies voor vloeibaar wasmiddel dat de verf van je stuk vastzet én geschikt is voor koude temperaturen. Waarom? Als je op een lage temperatuur wast, blijven de vezels (en dus ook de kleur) van je stuk langer mooi. Je zwarte skinny jeans wassen? Ga niet hoger dan 30 graden en kies voor het kortste wasprogramma.

Last but not least: laat je zwarte kleding aan de lucht drogen. Als je kleding te heet wordt, vervaagt de kleur veel sneller en krijg je die typische “grijze schijn”. Wel opletten dat je je kleding niet in het zonlicht hangt! Echt geen keuze behalve de droogkast? Haal je kleding er dan uit als deze nog een beetje vochtig is.

Extra tips voor extra zwart

Zeker zijn dat je zwarte kleding écht zwart blijft? Deze simpele trucjes zijn het proberen waard. Voeg een beetje azijn toe tijdens het wassen (rechtstreeks in de machine), dat fixeert de kleur! Dat kenmerkende geurtje? Geen zorgen, dat verdampt tijdens het wassen.

Een middeltje dat de kleuren beschermt én opfrist? Een snufje zout of peper is niet alleen handig in de keuken!

Zeker zijn van je aankoop? Check vooraleer je kleding shopt even de materialen. Het juiste materiaal, wol of nylon bijvoorbeeld, houdt de kleur veel beter vast dan 'zachte stoffen' als linnen of bio-katoen.

Eerste hulp bij bloesjes die nét iets te hard doorschijnen

© COMMA

Transparante bloesjes zijn helemaal hot dit feestseizoen. Is je nieuwe aankoop toch net niet verhullend genoeg? Deze tips helpen je bij bloesjes die iets te hard doorschijnen!

Begin met de juiste lingerie onder je blouse

Een weinig verhullende blouse kan dan wel super stijlvol zijn, je hebt gigantisch veel zelfvertrouwen nodig om je hierin op je gemak te voelen. Een basic, aansluitend topje is de makkelijkste optie. Wit, huidskleurig of zwart zijn de beste keuze, afhankelijk van de kleur van je blouse. Easy does it!

Liever een speelser effect? Een simpele BH zonder al te veel details maakt je blouse plots een stuk draagbaarder. Met een strapless exemplaar laat je nog net genoeg schouders zien, zonder dat je look “te bloot” is. Voor de durvers: een kanten bralette staat prachtig onder een oversized blouse. Wel opletten dat de voorkant van je bralette niet see-through is. We hoeven vast niet uit te leggen waarom… .

Je doorzichtige blouse combineren

Transparantie is één ding, maar hoe draag je zo’n blouse in stijl? Probeer je look zo goed mogelijk te balanceren. Een broek of rok met hoge taille brengt je bovenlichaam in balans en verbergt je buik (het gedeelte onder je taille laat je best ondoorzichtig).

Een sexy item als een doorzichtige blouse kan best wat dikkere stoffen gebruiken. Weeg je look af met een lange cardigan bijvoorbeeld. Hoe dunner de stof van je blouse, hoe dikker de stoffen van je andere items. Goed om te weten: egale stoffen schijnen meer door dan prints!

Tip: wanneer je je blouse past, bekijk ze dan even in daglicht. Zo sta je nooit voor verrassingen!

Een doorzichtige zwarte blouse komt extra tot haar recht met een volledig zwarte outfit. Te saai? Niet met deze tips.

Zo blijft je winterkleding pluisvrij

© UnoDue

Koude temperaturen vragen om een dikke, wollen trui of vest. Klein nadeel: die loshangende bolletjes en pluisjes! Met deze tips blijven je winteritems pluisvrij.

Pluisjes voorkomen? Dat doe je zo

Waar komen die vervelende pluisjes nu eigenlijk vandaan? Het pluizen heeft niets te maken met de kwaliteit van je kledingstuk, wél met het materiaal. Wol, acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pluisjes. Wanneer je het stuk draagt en wast ontstaat er wrijving en bijgevolg dus loshangende bolletjes en pluisjes.

Voorkomen is beter dan genezen! Lees daarom altijd aandachtig de wasvoorschriften van je kledingstuk. Binnenstebuiten wassen kan ook pluisjes voorkomen. Waarom? Enkel de binnenkant van je item wordt blootgesteld aan wrijving!

Was je wollen kleding niet samen met andere stukken met 'gevaarlijke details' als ritsen of knopen. Een aparte waszak gebruiken, is dus een goed idee.

Hoe kouder, hoe minder kans op pluisjes

Pluisgevoelige kleding steek je beter niet in de droogkast. De kans op wrijving is enorm, dus laat je kleding drogen aan de (buiten)lucht. Je zal merken dat je truien en vesten er een stuk gladder en bolletjesvrij uitzien. Een trui als nieuw? Check!

Alleen voor de durvers: leg je winterkleding (in een hersluitbaar zakje) een nachtje in de vriezer! Je kleding wordt minder statisch doordat de vezels samentrekken. Die verkleinde kans op pluisjes en loshangende bolletjes is natuurlijk mooi meegenomen.

Toch last van pluisjes? Dit doe je eraan

Is het kwaad toch al geschied? Met een paar simpele huis-, tuin- en keukentips zijn vervelende pluisjes verleden tijd. Leg je trui of vest op een tafel en trek ze goed strak. Met een heet scheermesje kan je makkelijk alle loshangende stukjes 'afscheren'. Wel opletten dat je niet te hard duwt, anders krijg je gaten!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer