Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Nieuwe parasitaire wesp boort zichzelf met 'zaag' uit lichaam van haar gastheer

De fameuze 'zaag' op de rug van de Dendrocerus scutellaris.Beeld Biodiversity Data Journal

Wetenschappers hebben een nieuwe soort parasitaire wesp ontdekt. De kleine parasiet heeft op de rug een soort lichaamszaag. Die dient om zich weer een weg naar buiten te banen nadat de wesp het lichaam van een slachtoffer is binnengedrongen en daar haar buik heeft volgegeten, aldus de onderzoekers.

Dat hebben de wetenschappers van Penn State University en het National History Museum in Londen bepaald op basis van de anatomie van het insect. Ze onderzochten enkele exemplaren die ontdekt zijn in Costa Rica. De wesp, die amper 3 millimeter lang is en opvallende uitsteeksels op haar rug heeft, werd Dendrocerus scutellaris gedoopt.

De wetenschappers gaan ervan uit dat de parasiet het lichaam van een gastheer - vaak een rups of een insect - binnendringt, daar eieren legt en dat de larven van de wesp zich van binnenuit voeden met de gastheer. Als ze hun buik hebben rondgegeten, ontpoppen de larven zich en 'snijden' ze zich een weg naar buiten met de zaagstructuur op hun rug.

"Dat klinkt gruwelijk, maar parasitaire wespen zijn ongevaarlijk voor de mens en zelfs handig", zeggen de onderzoekers. "Afhankelijk van de gastheer die ze binnendringen, kunnen ze voordelig zijn voor de landbouw. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bladluizen bedwingen die gewassen beschadigen."

De parasiet van bovenaf (A is een mannetje, B een vrouwtje).Beeld Biodiversity Data Journal
Nieuwe parasitaire wesp boort zichzelf met 'zaag' uit lichaam van haar gastheer
Beeld Biodiversity Data Journal