Direct naar artikelinhoud
Mobiliteit

'Last Night a dj saved my life': "Nieuwe campagne veroorzaakte vanochtend net minder verkeersveiligheid"

De tekst van 'Last night a DJ saved my life' op de E40 van Gent richting Brussel.Beeld BELGA

Om aandacht te vragen voor meer verkeersveiligheid staat er nu ineens ‘Last night a dj saved my life’ op sommige autosnelwegen geschilderd. Maar omdat automobilisten moeten vertragen om de tekst te lezen, is de verkeerscampagne niet zonder risico’s. “Dit leidt net tot minder verkeersveiligheid.”

"Iedereen ging op de rem staan om de tekst te lezen en daardoor ontstond er een file", zegt Michaël Van Wassenhove, die vrijdag rond zes uur langs de E40 reed ter hoogte van Aalst. Dat er daar plots de tekst van 'Last night a dj saved my life' stond, vindt hij behoorlijk onverantwoord. "Elke ochtend staat er daar al veel file en dat punt is ook gekend door zijn vele kop-staartbotsingen."

Wat Van Wassenhove op het moment zelf nog niet wist is dat de tekst deel uitmaakt van een nieuwe campagne van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, waarmee de stichting automobilisten wil sensibiliseren om meer afstand te houden in het verkeer. 'Last night a dj saved my life' kan bestuurders volgens het VSV een simpel trucje meegeven om de juiste afstand tussen hen en hun voorliggers in te schatten.

Je kiest daarvoor een punt, zo luidt de uitleg bij de nieuwe campagne. En op het moment dat je voorligger voorbij dat punt rijdt, moet je het bekende deuntje beginnen zingen. Ben je uitgezongen op het moment dat je zelf het punt passeert, dan hou je voldoende afstand.

Bedenkingen

Maar die boodschap is bij veel automobilisten helemaal niet aangekomen, weet Van Wassenhove, omdat die net als hem niet op de hoogte waren van de actie. "Ik sta volop achter het idee van de campagne, alleen heeft die vanochtend net tot minder verkeersveiligheid geleid.”

De vertraging die de actie bij Aalst veroorzaakte, was ook te zien op de wegenkaart van de vrt-verkeersredactie, bevestigt journalist Hajo Beeckman. Door de campagne ontstond er een filegolf bij Aalst, die meer dan een uur aanhield.

Een korte belronde leert ondertussen nog dat verkeersexperts niet echt warm lopen voor de campagne van de VSV. Niet alleen is de methode wat gewaagd, ook bij de inhoud hebben ze hun bedenkingen. “Afstand houden is goed, twee seconden afstand houden is overbodig”, zegt professor Chris Tampère (KU Leuven). “En als we dat met z’n allen toch zouden doen, vermindert de capaciteit van onze wegen met 30 procent. Maar dat soort nuance kan je natuurlijk niet op de weg schilderen.”

'Afstand houden is goed, twee seconden afstand houden is overbodig'
Chris Tampère

Verrassing

De teksten – die behalve op de E40 bij Aalst, ook op de E19 bij Vilvoorde te zien zijn - zullen nu een week blijven staan. Gevraagd of er toch geen gevaren verbonden zijn aan een campagne die zo halsoverkop is aangebracht, antwoordt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) negatief. "Je moet natuurlijk gewoon doorrijden", was zijn antwoord in het Radio 1-programma De Ochtend. Weyts benadrukt ook dat er aan de actie de nodige planning is voorafgegaan. “We hebben alles eerst afgetoetst bij het Agentschap Wegen en Verkeer."

Bij het agentschap is te horen dat het “verrassingseffect” net het doel was van de campagne, aldus een woordvoerder. Ook bij de VSV klinkt het dat de teksten "bij wijze van stunt" op het wegdek zijn geschilderd. "De campagne is vandaag gelanceerd, maar we denken dat de eerste reactie bij de bestuurders wel wat zal wegebben met de tijd", zegt woordvoerder Werner De Dobbeleer. "Mocht blijken dat dit toch gevaarlijke toestanden oplevert, dan halen we de letters weg." 

'Mocht blijken dat dit toch gevaarlijke toestanden oplevert, dan halen we de letters weg'
Werner De Dobbeleer