Direct naar artikelinhoud
Muzieknieuws

Rita Deneve, zangeres van 'De allereerste keer', overleden

Rita Deneve.Beeld Mozkito

Zangeres Rita Deneve is overleden. Ze werd 73. Dat laat haar familie weten via Facebook en wordt bevestigd in de Mechelse Catharinaparochie.

Rita Deneve zag het levenslicht in Liedekerke op 6 december 1944. Ze startte haar muzikale carrière in 1961 en won vier jaar later de liedjeswedstrijd 'Ontdek de Ster'. Dat betekende haar doorbraak.

De zangeres raakte bekend met nummers als 'Juanita Jones' (1968), 'Olé Oké / Op een zomerdag' (1969) en 'Dans de hele nacht' (1969). Haar grootste hit scoorde ze echter in 1971: 'De allereerste keer'. Dat nummer is een cover van "Giramondo" van de Italiaanse zanger Nicola di Bari.

Actrice

Deneve nam verscheidene keren deel aan Canzonissima, of de Belgische selectie voor het Eurovisiesongfestival. Maar ze kwam nooit op het eigenlijke Eurovisiesongfestival terecht.

Naarmate de jaren zeventig vorderden, deemsterde Deneve weg uit de hitparade. Ze keerde de showbusiness een tijd de rug toe en doceerde aan het Hoger Instituut voor Dramatische Kunst in Antwerpen. Een comeback in 1990 mislukte.

Deneve acteerde ook, bijvoorbeeld in de VTM-reeks Slisse & Cesar en in Postbus X op de openbare omroep.

Op 13 mei 2015 kreeg ze een carrièreprijs op de elfde editie van de 'Golden Lifetime Awards' van de stad Aarschot.

De zangeres wordt op 10 februari om 11 uur begraven in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.