Direct naar artikelinhoud
Weer

Dan toch échte winterprik op komst: tot -7 in het binnenland

Twee weken geleden: heel wat toeristen trokken naar de Ardennen en bonden er de langlauflatten aan. Verwacht wordt dat de sneeuw ook volgende week zeker daar blijft liggen.Beeld Sebastien Smets - Photonews

Er komt een echte winterprik aan volgende week, met temperaturen die 's nachts kunnen zakken tot -7 graden in het binnenland en tot -12 in de Ardennen. 

en

Dat het begin februari een pak kouder zou worden, stond al een tijdje af te lezen op de weerkaarten, maar vorige week toonden de weermodellen plots toch zachtere temperaturen. De voorbije dagen is het weerbeeld echter opnieuw gewijzigd: volgende week staat wacht er ons een echte winterprik. Eindelijk zullen velen denken, na het eentonig grijze, zachte weer van december en januari. Na al wat licht winters weer de volgende dagen - vooral in de Ardennen en ’s nachts - wordt het zondag en volgende week pas echt menens. Met relatief droge en ijskoude lucht. En een sneeuwvlok, ook in Vlaanderen. 

De koudste dagen zijn nu voorspeld voor begin volgende week. Onder invloed van een noordoostenwind zal zondag en maandag de koude boven Scandinavië en Oost-Europa naar onze streken waaien. In meteorologische termen spreken we van ‘transportkoude’. Concreet: het wordt koud, zowel overdag als 's nachts, maar er staat wel een zonnetje aan de hemel - eindelijk. 

IJsdag?

Tegen dinsdag en woensdag is 's nachts een -12 of zelfs lager mogelijk in de Ardennen en de Hoge Venen. Bij ons in Vlaanderen wapenen we ons het best tegen een -7 graden Celsius. Overdag halen we het vriespunt of iets daarboven, terwijl het in Hoog-België onverminderd blijft vriezen. Daar zal de sneeuw zeker blijven liggen. Op de Botrange bijvoorbeeld ligt nu al een tien centimeter. Of we ook een ijsdag - waarbij de temperatuur ook overdag niet boven het vriespunt uitkomt - mogen verwachten, is nog onzeker. 

Hoelang de kou blijft hangen? Waarschijnlijk wordt het in het weekend van 10 februari wat zachter.