Direct naar artikelinhoud
Migratie

Migranten komen met hun versie van de feiten in Groot-Bijgaarden: "Politie maakte zich niet kenbaar"

Migranten doen hun verhaal over wat er in Groot-Bijgaarden is gebeurd.Beeld rv

Twee weken geleden viel een groep migranten een zestal agenten aan op de snelwegparking van Groot-Bijgaarden. "Nu keren ze zich ook al tegen ons", zei de federale politie. Maar volgens vier betrokken migranten wisten ze niet dat het om politie ging. "Ze hebben zich op geen enkel moment kenbaar gemaakt."

In de nacht van 18 op 19 januari speelde er zich een incident af op de parking in Groot-Bijgaarden. Een agent van de federale wegpolitie moest een waarschuwingsschot lossen toen migranten de politie omsingelden en aanvielen met stokken en staven. 

"Nu keren ze zich ook al tegen ons", zei de woordvoerder van de federale politie de dag erop. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) noemde het "onaanvaardbaar" en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) waarschuwde voor "een veldslag op onze snelwegparkings".  

Nu komen een aantal migranten met hun versie van de feiten. Het gaat om drie Sudanezen en een Libiër, die naar eigen zeggen aanwezig waren bij het incident.  Ze gingen met hun verhaal naar het Burgerplatform, dat overnachtingen organiseert voor transmigranten, en het platform bracht hen in contact met mensenrechtenorganisatie Ligue des Droits de L'homme. Daar kon een journalist van La Libre hun getuigenissen uit eerste hand horen.

'Acht mannen stapten uit en wandelden in onze richting. Ze waren in burgerkledij en maakten zich niet kenbaar als agenten'
Een van de transmigranten uit Groot-Bijgaarden

Hun versie verschilt op meerdere vlakken van die van de politie. Volgens de migranten was er de avond ervoor al een confrontatie geweest op dezelfde parking met een groep Afghanen of Koerden. Volgens de migranten ging het om een smokkelaarsbende of om dieven die hen wilden bestelen.

's Anderendaags gingen de migranten opnieuw naar de parking. Terwijl vier mannen aan boord van vrachtwagens probeerden te geraken, zagen ze twee zwarte auto's de parking op rijden. 

Schot in de grond

"Acht mannen stapten uit en wandelden in onze richting", zegt een van hen. "Ze waren in burgerkledij en maakten zich niet kenbaar als agenten. We dachten dat het om dezelfde bende ging als de dag ervoor en we hebben ons verzet. Op geen enkel moment dachten we dat het om politie ging." 

De vier migranten hebben de parking verlaten en zijn teruggekeerd met een dertigtal anderen. "We wilden onze belagers doen vluchten en hebben ons bewapend met takken. Op dat moment heeft een van hen zijn wapen bovengehaald. In plaats van in de lucht schoot hij naar de grond. De kogel ging tussen mijn benen door."

'Op dat moment heeft een man zijn wapen bovengehaald. De kogel ging tussen mijn benen door'
Een van de transmigranten uit Groot-Bijgaarden

Dan pas zou de groep begrepen hebben dat het niet om een bende ging maar om politie. Ze vluchtten weg van de parking, maar een van hen kon niet volgen.

“Ik heb astma”, zei een van de migranten aan La Libre. “Ik ben snel ingehaald en kreeg zware klappen op het hoofd. Vreemd genoeg hebben ze me niet gearresteerd." De man zou gewond op de parking hebben gelegen.

De migranten ontkennen niet dat ze geweld gebruikten, maar wel dat ze wisten dat het om agenten ging. Dat is strijdig met de versie van de politie.

Een van de migranten kreeg klappen op het hoofd.Beeld rv

“De dag na de feiten klopten ministers de polemiek op door te stellen dat aanvallen op de politie onaanvaardbaar zijn. Maar waren die vaststellingen niet gebaseerd op vervalste feiten?”, vraagt Alexis Deswaef van Ligue des Droits de l’Homme zich af. 

Minister Jambon wijst erop dat het onderzoek in handen is van het parket. De federale politie wilde geen verdere uitleg geven.