© JAA

Waarom het Albertkanaal opeens groen kleurt

Het warme weer heeft een opvallend bijverschijnsel: het water van het Albertkanaal kleurt groen door de eendenkroos. De verkleuring kan leiden tot zuurstoftekort, al is paniek overbodig.

jaa

Het spectaculairst is het zicht ter hoogte van de monding van het kanaal Dessel-Schoten in de waterweg tussen Antwerpen en Luik. Daar ziet het wateroppervlak zo groen, dat het lijkt of je naar de overkant kunt stappen.

Eendenkroos is het kleinst bloeiende plantje op aarde en komt voor in tropische gebieden. Een drama is haar verschijning hier niet, al zijn er negatieve effecten. “De warmte zorgt voor een sterke groei van de biomassa. ’s Nachts gebruiken de plantjes hun zuurstof opnieuw en dan kun je in zuurstofnood komen”, zegt milieuambtenaar Dirk Vercammen. “Maar het is een groot kanaal, dus ik verwacht geen massale vissterfte.”

De groene kleur is het felst ter hoogte van de laatste sluis van het kanaal Dessel-Schoten, waar er weinig gevaren wordt. Als het groentapijt heel lang ter plaatse zou blijven liggen, kan er geen licht meer tot de onderste regionen van het water doordringen met afsterven van onderwaterflora tot gevolg. “Maar zo’n vaart zal het niet lopen”, verzekert Vercammen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER