Minder betalen in stadskern? Zo hoog is belasting nu in jouw gemeente

Niet iedereen is overtuigd van het plan van de Vlaamse meerderheidspartijen om steden en gemeenten in de ene wijk lagere belastingen te laten heffen dan in de andere. De bedoeling van het plan is om wonen in stads- of dorpskernen aantrekkelijker te maken. Bekijk op onderstaande kaart hoe hoog de belastingen nu zijn in de Antwerpse gemeenten.

dst

LEES OOK: Minder betalen voor wie in centrum woont: elke wijk zijn eigen belasting

Wonen in de stad is vaak duur. Dat heeft alles te maken met het kadastraal inkomen, de geschatte opbrengst van je huis als je het zou verhuren. “Dat kadastraal inkomen is compleet verouderd”, legt Vlaams Parlementslid Rik Daems (Open Vld) uit. “Vandaag hebben oude stadswoningen vaak een hoger kadastraal inkomen dan woningen in het buitengebied.” Daardoor betalen ze relatief veel onroerende voorheffing.

Op je kadastraal inkomen betaal je jaarlijks een belasting aan de Vlaamse overheid: de onroerende voorheffing. Daarnaast vragen ook de provincie en de gemeenten er nog een ‘procentje’ bovenop: de opcentiemen. Vandaag is dat één tarief voor de hele gemeente.

KAART. Bekijk hoe hoog de opcentiemen in jouw gemeente zijn:

Een opcentiem is een bijkomende belasting van één procent op het verschuldigde bedrag van een belasting van een andere overheid. In de stad Antwerpen bijvoorbeeld bedragen de opcentiemen op de onroerende voorheffing 850, dat betekent dat de belastingplichtige per euro die hij verschuldigd is volgens het basistarief, 8,5 euro extra moet betalen voor de gemeente.

De opcentiemen verlagen kan enkele honderden euro's schelen.

”Zal iemand verhuizen voor een paar honderd euro”

Er kunnen enkele vraagtekens geplaatst worden bij dit plan zegt directeur bestuur Jan Leroy van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Al vindt hij het "op zich wel een positief plan".

Leroy wijst erop dat een gelijkaardig voorstel enkele jaren geleden op ernstige kritiek is gebotst van de Raad Van State. Hij vraagt zich bovendien af of de maatregel wel zal volstaan. "Zal iemand verhuizen voor een paar honderd euro? Onderzoek bij centrumsteden heeft uitgewezen dat het wellicht onvoldoende zal zijn."

"Een bijkomend probleem kan het gelijkheidsbeginsel zijn", aldus nog Leroy. "Stel je voor dat de ene buur nog net in het centrum valt en de andere niet. Die laatste zal dat niet leuk vinden en zal misschien naar de rechtbank trekken. Toch zal men ergens de zones moeten afbakenen."

Tot slot benadrukt Leroy dat de betrokken opbrengsten voor de steden en gemeenten jaarlijks goed zijn voor circa 2,3 miljard euro. "De inning door de Vlaamse overheid verloopt nu grotendeels digitaal. Als men verschillende tarieven gaat hanteren, moet men zorgen dat het proces gestroomlijnd blijft. Daar mag niets verkeerd mee lopen."

"Men moet goed nadenken of dit het juiste instrument is om het gewenste doel te bereiken", besluit Leroy. "Eigenlijk is een veel grondigere herziening nodig, waarbij men afstapt van het verouderde kadaster."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER