Onbekende saboteert jacht op pauwen die wagens hinderen op drukke ringweg

© atb

© atb

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Een onbekende heeft enkele pauwen bevrijd uit hun kooien op de site van abdij Keizersberg in Leuven. Daarmee saboteerde de dader het plan van de politie om de dieren die een gevaar betekenen voor het verkeer op de Leuvense ring, te verhuizen.

ALAIN TRAPPENIERS

Midden jaren negentig van de vorige eeuw streken enkele pauwen neer op het domein van de benedictijnenabdij op de Keizersberg in Leuven. Hoe ze daar terechtgekomen zijn, is niet bekend. “Of ze zijn achtergelaten of op eigen kracht tot hier geraakt zijn, is een raadsel”, zegt broeder Maurice Chevalier. “De grond moet vruchtbaar zijn, want intussen hebben zeventien pauwen hun thuis gevonden in het groen van de abdij of de aanpalende tuinen.”

Maar sinds enige tijd wagen de dieren zich ook op de drukke Lüdenscheidsingel. “En daar zijn ze een gevaar voor zichzelf en de automobilisten”, zegt commissaris Marc Vranckx van de Leuven politie. “Tot dusver gebeurden er geen zware ongelukken. Om erger te voorkomen, zetten we samen met het vogel- en zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder een pauwenjacht op met verschillende kooien. Afgelopen weekend bleek de diervriendelijke vangst een succes te zijn.”

Maar een onbekende vond de gekooide dieren maar niets en liet ze los. “Ondanks zijn mogelijk goede bedoelingen heeft die persoon meer kwaad dan goed gedaan”, zegt Rudi Oyen van het opvangcentrum. “Voor een leek is het immers niet eenvoudig om die kooien vlot open te krijgen, met veel lawaai en angst bij de pauwen tot gevolg. Daardoor hebben ze een afkeer van de kooien gekregen en dringen zich misschien wel meer drastische maatregelen op om de dieren te vangen. De verkeersveiligheid is een prioriteit en wij moeten zorgen dat de beestjes worden weggehaald.” Na het knippen van een kant van de slagpennen krijgen de dieren een nieuw onderkomen bij een adoptiegezin.

Overbevolking

Pater Maurice ziet de vogels liever vandaag dan morgen vertrekken. “Bij zonsopgang en zonsondergang houden ze een oorverdovend concert onder elkaar”, zegt hij. “Lange tijd hebben we hun aantal binnen de perken kunnen houden omdat onze tuinman op zoek ging naar de eieren. Jammer genoeg gebeurt dat nu niet meer, met de overbevolking tot gevolg. Het is goed dat er een oplossing is.”

Het verhaal brengt bij de man herinneringen naar boven over een kolonie Engelse scharrelkippen die op de abdij kwam ‘aangewaaid’. “Daar zat een agressieve haan bij”, zegt broeder Maurice. “Telkens wanneer iemand in de buurt kwam, viel hij aan. Bij de verhuur van een deel van het domein aan de stad zijn ook de kippen verwijderd.”

Om de pauwenvangst niet verder in het gedrang te brengen, vraagt de politie aan bezoekers om de kooien ongemoeid te laten. De vallen zijn intussen uit het oog geplaatst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen