We kennen de verkeersregels voor fietsers niet meer

© RR

37 procent van de weggebruikers – automobilisten én fietsers – kent amper de verkeersregels rond fietsen. Mobiliteitsorganisatie VAB ziet daarin een verklaring voor de vele fietsongevallen in ons land. “Verplicht theorielessen, zoals in Duitsland en Oostenrijk”, klinkt het bij de rijscholen.

Werner Rommers

“Wat ons uit deze bevraging nog het meest verontrust? Dat veel weggebruikers amper weten wanneer een fietser voorrang heeft”, aldus Roel De Cleen van de Fietsersbond. Gelet op de vele ongevallen met fietsers ondervroeg VAB samen met de Fietsersbond 5.500 Vlamingen over hun kennis van de verkeersregels rond fietsen. “Als we dezelfde maatstaven gebruiken als bij het officiële theoretische rijexamen – je moet minstens 82 procent behalen ­– dan is 4 op de 10 gebuisd”, aldus Joni Junes van VAB. Van de bevraagden jonger dan 18 jaar faalde zelfs 7 op de 10.

En niet alleen de voorrangsregels blijken een probleem. Ook de kennis over de gebruikte wegmarkeringen schiet fors tekort. “Er gelden andere verkeers- en voorrangsregels als een fietspad op de weg is geschilderd dan wanneer het om een fietssuggestiestrook gaat.” De Fietsersbond staat evenzeer te kijken van het aantal weggebruikers dat niet weet dat je een fietser niet mag voorbijsteken als er minder dan een meter vrije ruimte is. “Gevolg: veel bestuurders proberen toch te passeren. Levensgevaarlijk.”

Verplichte cursus

De Fietsersbond en VAB vragen de overheid met klem om meer aandacht te besteden aan het kennen én begrijpen van de wegcode. “Door een beter verkeersonderwijs op school, door beter te communiceren over nieuwe verkeersregels” en door meer aandacht voor de regels rond fietsen tijdens de rijopleiding.

“De rijscholen in ons land besteden daar al veel aandacht aan”, beklemtoont Jeroen Smeesters van Federdrive, de sectororganisatie van erkende rijscholen. “Maar veel bestuurders in ons land halen hun rijbewijs door zelf de theorie in te studeren, en door te leren rijden met mama of papa, waardoor ze de leerstof en rijtechnieken niet altijd volledig beheersen. Steeds meer landen in Europa voeren daarom een verplichte theoretische cursus in.”

Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) is alvast voorstander van meer verkeersonderwijs op school, om het aantal verkeersdoden in Vlaanderen – jaarlijks zo’n 400 – snel naar beneden te krijgen. “Een buis voor 4 op 10 ondervraagden is niet zo gek als je weet dat vandaag verkeerseducatie totaal geen deel uitmaakt van de eindtermen in het middelbaar onderwijs, waardoor we scholieren onvoldoende voorbereiden op de gevaren van de weg.”

Maar van verplichte lessen theorie om je rijbewijs te behalen, wil Weyts niet weten. “Het is niet bewezen dat wie zelf de theorie instudeert de wegcode minder goed kent dan iemand die naar de rijschool gaat.”

Test hier zelf uw kennis aan de hand van zes vragen en leg het volledige examen af op www.vab.be/fietstest

www.vab.be/fietstest

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen