"Moest eigenlijk vijf dagen rust nemen"

Hillary Clinton heeft toegegeven dat ze eigenlijk vijf dagen rust moest nemen van haar dokter, maar dat ze dat advies in de wind heeft geslagen. Dat heeft de Democratische presidentskandidate gezegd op de Amerikaanse nieuwszender CNN. Er waren veel vragen gerezen over haar gezondheidstoestand nadat ze afgelopen weekend onwel was geworden op een herdenkingsplechtigheid voor de aanslagen van 11 september. Achteraf bleek dat Clinton een longontsteking heeft.
AFP or licensors

ā€œVrijdag hebben ze me gezegd dat ik verondersteld werd vijf dagen rust te nemen, en ik heb dat heel wijze advies niet gevolgdā€, zei Clinton in een telefonische toelichting over haar gezondheidstoestand op CNN. Haar dokter had haar dat advies gegeven toen bleek dat Clinton een longontsteking had.

Waarom legde Clinton dat advies naast zich neer? ā€œIk dacht niet dat het zo erg zou zijnā€, moest ze toegeven terwijl ze nu toch noodgedwongen rust moet nemen. Ze voegde eraan toe dat ze zich intussen al veel beter voelt en over een paar dagen haar campagne zal voortzetten. Wanneer dat precies zal zijn, zei ze nog niet.

Uitgedroogd

Hillaryā€™s man, oud-president Bill Clinton, zal morgen alleszins nog voor haar inspringen tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Las Vegas. Hij heeft op zijn beurt gezegd dat zijn vrouw in het verleden al eens dezelfde problemen heeft gehad, maar dat ze toen wel kon doorwerken. ā€œHetzelfde gebeurde toen ze ernstig uitgedroogd geraakt was, en ze als een bezetene aan het werken wasā€, zei de oud-president in een verklaring op de Amerikaanse zender CBS.

Uitdroging is kennelijk wat de appelflauwte van Hillary Clinton zondag veroorzaakte waardoor ze een herdenkingsplechtigheid in New York vroeger moest verlaten. Op beelden was te zien hoe Clinton bevangen werd door de warmte en even haar evenwicht verloor voor ze met een busje naar het appartement van dochter Chelsea werd gebracht.

Even later kwam ze weer naar buiten, zonder uitleg te geven over wat er precies was gebeurd. Criticasters vinden dat Clinton meer informatie moet geven over haar gezondheidstoestand. In een reactie heeft Clintons campagneteam nu aangekondigd dat het hier meer informatie over zal geven. Clinton trekt hiervoor zelf het boetekleed aan. ā€œZodra het duidelijk werd dat ik niet door kon gaan, hebben we gezegd wat er aan de hand was. Als we niet snel genoeg informatie hebben gegeven, neem ik daar de verantwoordelijkheid voor.ā€

Meest gelezen