Hoger minimumpensioen bespreekbaar, maar onder voorwaarden

© Photo News

Open VLD is bereid te praten over een hoger minimumpensioen, maar dan moet er wel langer gewerkt worden. Dat zegt Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in een debat met SP.A-voorzitter John Crombez in De Zevende Dag op Eén.

Lies Lecomte

De minimumpensioenen optrekken tot 1.500 euro per maand, en de pensioenen boven de 3.000 euro bevriezen. Dat voorstel lanceerde SP.A-voorzitter John Crombez eerder deze week.

‘Parlementsleden, topambtenaren, rechters, die verdienen meer dan 5.000 euro bruto per maand’, licht Crombez toe in De Zevende Dag. Maar de laagste pensioenen verliezen.’ Daarom wil SP.A de lagere pensioenen optrekken door de hogere te bevriezen. ‘Niemand zou verliezen’, benadrukt Crombez. ‘We gaan de geplande verhogingen een aantal jaren niet of maar gedeeltelijk toepassen.’

Principieel is Open VLD niet tegen, reageert Van Quickenborne. ‘Maar wij willen enkel aan de allerhoogste pensioenen raken. Aan het leraarspensioen van ruim 3.000 euro willen wij niet raken.’ En Open VLD is een extra voorwaarde. ‘Hogere pensioenen zijn enkel haalbaar als iedereen langer werkt. SP.A wil het hogere minimumpensioen geven bij een loopbaan van 42 jaar. Dat moet 45 jaar worden. Alleen zo krijgen we voldoende kritische massa om de pensioenen te financieren.