Drukste én aangenaamste Lichtfestival: Gent meer dan ooit lichtstad

© Foto’s David Van Hecke

© DVH

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Het imago van Gent als lichtstad straalt feller dan ooit. De recordopkomst van vorige editie (640.000) werd vlotjes gebroken. “Maar belangrijker dan dat cijfer is dat het ook aangenamer was om het festival te bezoeken”, zegt schepen van Cultuur Annelies Storms (S.PA)

Geert Neyt

De Stad had rekening gehouden met een opkomst van 750.000 bezoekers en gisteravond zag het ernaar uit dat dat aantal zou worden overschreden. Toch bleven de taferelen uit van op elkaar gepakte en vastgelopen mensenmassa’s, zoals tijdens vorige edities.

Zaterdagavond werd het dagrecord van 2015 geëvenaard. “We hebben zaterdag even gevreesd dat we de Kalandeberg, met de grootste trekpleister van dit festival, de maan, zouden moeten afsluiten”, zegt festivaldirecteur Jeroen De Schuyteneer. “Maar dat hebben we kunnen voorkomen door de pauze tussen de voorstellingen onder de stadshal wat in te korten, waardoor de doorstroming naar de Mageleinstraat vlotter liep.”

Het nog meer verfijnde time management tussen de verschillende installaties en het verlengde parcours, bleken doeltreffende ingrepen die het comfort van de bezoekers hebben verhoogd. “Bovendien is dit het liefste publiek wat je je kunt wensen”, zegt De Schuyteneer. “Op geen enkel moment sloeg de sfeer om in irritatie en op de knelpunten stonden we klaar om mensen te helpen.”

Regen deert niet

Schepen van Cultuur Annelies Storms is ook tevreden met het opschuiven van het beginuur van 18 naar 19 uur. “Zo konden bewoners die van hun werk kwamen nog tijdig de stad in en mensen die in Gent werken, de stad uit.”

De Lijn had voldoende trams en bussen klaar om de bezoekers naar het centrum te brengen, al lukte dat in de zaterdagavondpiek maar net. De klaagzangen van sommige horeca-uitbaters in de eerste dagen (over tegenvallende bezoekcijfers aan hun zaken) waren tegen zaterdagavond helemaal verstomd. En het druilerige weer? Geen mens die daarvoor thuisbleef, leek het wel.

Lokaal talent

Ook artistiek was deze vierde editie best interessant, al riep de zoveelste psychedelische lichtshow of afbrokkelende gevel toch een licht déjà vu-gevoel op.

Gent schonk veel jong en lokaal talent, zoals Nele Facq en Willem Mertens, met hun lichtinstallaties een internationaal platform. De pas de deux tussen twee danseressen en vier robotarmen (stadshal), selfiekampioen ­Museum of the Moon ­(Kalendeberg) en de door jong en oud geliefde neuzekensbrand (Woodrow Wilsonplein) zullen we niet gauw vergeten. Die laatste installatie, met een geestig samenspel tussen digitale actie en de real life tussenkomst van de Gentse brandweer, zorgde voor een frisse wind.

“In ieder geval willen we zeker de weg blijven opgaan van samenwerking tussen Gentse actoren en lichtkunstenaars”, aldus nog schepen Storms.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen