Amerikaanse bommenwerpers gespot bij Noord-Koreaanse grens

De VS heeft twee bommenwerpers langs de Noord-Koreaanse grens laten vliegen. Dat is een duidelijke, intimiderende reactie van de Amerikanen op de Noord-Koreaanse kernproef van vorige week.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Een fotograaf van het persbureau AP heeft twee Amerikaanse B1-B-bommenwerpers zien overvliegen in Zuid-Korea, ter hoogte van de Amerikaanse luchtmachtbasis van Osan. De toestellen, die kernbommen kunnen dragen, werden geëscorteerd door Amerikaanse en Zuid-Koreaanse straaljagers. De bommenwerpers zijn daarna waarschijnlijk teruggevlogen naar de luchtmachtbasis op het Amerikaanse eiland Guam, zonder te landen op Zuid-Koreaans grondgebied.

Door met twee zware bommenwerpers over het Koreaanse eiland te vliegen wil de VS duidelijk een signaal geven aan Noord-Korea: dat het het niet vindt kunnen dat het gesloten, communistische land vorige week een vijfde kernproef heeft uitgevoerd. Dat kwam aan het licht doordat er een niet-natuurlijke aardbeving werd gedetecteerd. Daarna bevestigde Pyongyang dat het inderdaad een nieuwe nucleaire test had uitgevoerd. Noord-Korea vindt dat het uit zelfverdediging recht heeft op kernwapens en wil erkend worden als kernmacht.

Oorlog

Als het land daadwerkelijk kernwapens operationeel krijgt, betekent dat een grote bedreiging voor aartsvijand Zuid-Korea, waarmee Noord-Korea op papier nog altijd in oorlog is, sinds de Koreaanse oorlog die de facto in 1953 geëindigd is. Maar sindsdien leven de landen op gespannen voet naast elkaar. De laatste tijd is die spanning alleen maar toegenomen, temeer doordat Noord-Korea kennelijk aan kernwapens werkt.

Zuid-Korea heeft zelf geen kernwapens en moet daarom steun zoeken bij de VS. Die steun krijgt het land ook, want in Zuid-Korea is een grote Amerikaanse legermacht aanwezig, met zo’n 28.000 manschappen. Noord-Korea is zich heel bewust van die Amerikaanse aanwezigheid en gebruikt dat als argument om zelf een kernarsenaal uit te bouwen als bescherming tegen een potentiële Amerikaanse dreiging.

Kalmte

China maant in een reactie aan tot kalmte. Volgens de Chinese minister van Buitenlandse Zaken moeten alle partijen vermijden om stappen te ondernemen die de spanning nog verder kunnen opdrijven.

Meest gelezen