Direct naar artikelinhoud
Noord-Korea

Noord-Korea waarschuwt Verenigde Staten en vice versa

►Op dit archiefbeeld krijgt Kim Jong-un uitleg in het Kernwapen Instituut. Dit weekend herhaalde Noord-Korea zijn dreigementen tegenover de VS en bondgenoten.Beeld Photo News

Terwijl duizenden Zuid-Koreanen een gemengd ijshockeyteam met Noord-Koreaanse sporters toejuichten, voerde de regering van Noord-Korea de verbale strijd met de VS op. Pyongyang waarschuwde de Amerikaanse president Donald Trump 'en zijn lakeien' tegen gewapend ingrijpen.

De ijshockeywedstrijd was een voorproefje van de deelname van Noord-Koreanen aan de Olympische Winterspelen die eind deze week in Zuid-Korea beginnen. Zuid-Korea hoopt dat het een aanzet is naar betere betrekkingen met de noorderburen. Maar de verhouding tussen Noord-Korea en de VS, de belangrijkste bondgenoot van Zuid-Korea, blijft ijzig.

Trump brengt de veiligheid in de regio in gevaar, stelde de Noord-Koreaanse regering in een reactie op diens recente State of the Union. De Amerikaanse president noemde kernwapens in handen van het "verdorven" bewind onder dictator Kim Jong-un een ernstige bedreiging voor de VS en zijn bondgenoten.

Dit weekend werd bekend dat Noord-Korea op grote schaal internationale sancties weet te omzeilen. Het land wordt daarbij geholpen door onder meer Rusland en China, zo meldden experts van de VN in een rapport voor de Veiligheidsraad. Noord-Korea heeft vorig jaar circa 170 miljoen euro verdiend aan de handel in verboden goederen.

Dit weekend werd bekend dat Noord-Korea op grote schaal internationale sancties weet te omzeilen. Het land wordt daarbij geholpen door Rusland en China

De sancties werden in 2017 opgelegd wegens de voortdurende kernproeven en testvluchten van raketten. Ondanks een olieboycot lukte het Noord-Korea petroleumproducten aan te schaffen. Ook de verboden export van steenkool bleef doorgaan.

President Trump heeft bij herhaling gezegd dat sancties en diplomatie onvoldoende zijn om het kernwapenprogramma van Noord-Korea aan banden te leggen. Trump houdt daarom "militaire opties" open, zoals een verrassingsaanval om te voorkomen dat het bewind in Pyongyang als eerste toeslaat met wapens die de VS kunnen bereiken.

The New York Times schreef dit weekend dat de president gefrustreerd is, nu hij nog altijd geen uitgewerkte militaire plannen op tafel heeft. De ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie zouden terughoudend zijn omdat de president al te gemakkelijk praat over de inzet van kernwapens tegen Noord-Korea.

Een anonieme functionaris van het Pentagon, het ministerie van Defensie, zegt in de Amerikaanse krant dat zelfs de kleinste aanval tot een onaanvaardbaar hoog aantal slachtoffers leidt. Noord-Korea kan met conventionele wapens, zoals zwaar geschut aan de grens, dood en verderf zaaien in Zuid-Korea.

De VS hebben China als geen ander land nodig om de nucleaire aspiraties van Noord-Korea een halt toe te roepen

Rusland en China

Het Pentagon onderkent wel de "duidelijke en ernstige bedreiging" van de VS en Aziatische bondgenoten door Noord-Korea. Dat staat in een toelichting op plannen voor de modernisering van het Amerikaanse kernwapenarsenaal die vrijdag werden gepubliceerd. Mocht Noord-Korea kernwapens inzetten, dan betekent dat "het einde van het regime". Ook Rusland staat vergelding ("een onacceptabele zware tol") te wachten als het land naar kernwapens grijpt, waarschuwt het Pentagon. Het ministerie wil nieuwe nucleaire wapens ontwikkelen om vijanden af te schrikken. Daarbij gaat het met name om raketten aan boord van Amerikaanse onderzeeërs en fregatten. Moskou sprak over een ''anti-Russische'' houding, en ook China reageerde fel. Het Pentagon ziet dat land als een potentiële nucleaire vijand.

De scherpe reactie - China verweet de VS een "Koude Oorlog-mentaliteit" - komt de verhouding tussen beide grootmachten niet ten goede. De VS hebben China als geen ander land nodig om de nucleaire aspiraties van Noord-Korea een halt toe te roepen.