Tot hiertoe konden enkel planeten binnen onze Melkweg gedetecteerd worden.
Volledig scherm
Tot hiertoe konden enkel planeten binnen onze Melkweg gedetecteerd worden. © RV

Primeur in de astronomie: voor het eerst planeten waargenomen ver buiten ons sterrenstelsel

Astronomen hebben planeten kunnen waarnemen ver buiten ons sterrenstelsel. Dat is een primeur, want voordien konden enkel planeten binnen onze Melkweg gedetecteerd worden. Door gebruik te maken van de techniek "microlensing" hebben wetenschappers een groep planeten gevonden in een sterrenstelsel dat zo’n 3,8 miljard lichtjaren verwijderd is van het onze.

14 reacties

  • eric debanne

    6 jaar geleden
    Oei ! Niet zo ver meer dus .....
  • wesley netnem

    6 jaar geleden
    Ach dat is nog kort bij . Het is nog binnen onze super cluster waar onze melkweg ook in zit en in deze super cluster zitten honderd miljarden sterren stelsels die op hun beurt weer toe horen aan een nog grotere cluster die in een nog groter cluster zit die verbonden is met alle andere cluster in ons zichtbaar universum !! Trouwens de lichtsnelheid is helemaal niet snel op kosmisch niveau , daar is dat zoals onze wandel snelheid , dus traag en neutrino zijn sneller dan het licht !
  • Fabrizio Michiels

    6 jaar geleden
    lichtjaar is geen tijd he.. dat is een afstand
  • Roger Wellens

    6 jaar geleden
    Er zijn oneindig veel sterren en daarrond massa's planeten, logisch gezien stikt het daarboven dus van het leven.
  • Bernd Vaes

    6 jaar geleden
    Men kan vermoeden, dat elk sterrenstelsel duizenden planeten heeft, die elk hun ronde rond een ster maken. Maar wat zijn we ermee? Ze zijn onbereikbaar. Mooi zou het zijn, dat van enkele planeten in het heelal een signaal van menselijke (of gelijkaardige) activiteit opgevangen kan worden. Dan is men een reuzestap vooruit, maar dan noch: onbereikbaar en misschien heeft een supernova of andere gruwelijke voorvallen die planeet ondertussen reeds lang vernietigt.
  1. EXCLUSIEF. De wetenschapper achter de nieuwe Kiekeboes: “Niet kunnen tekenen heeft mij nooit tegengehouden om achter mijn droom aan te gaan”
    PREMIUM

    EXCLUSIEF. De wetenschap­per achter de nieuwe Kiekeboes: “Niet kunnen tekenen heeft mij nooit tegengehou­den om achter mijn droom aan te gaan”

    Vanaf morgen ligt het eerste album van de nieuwe Kiekeboes ‘Uranium-235' in de winkel. Hierin dompelt scenarist Nix (Marnix Verduyn) de 21-jarige Fanny Kiekeboe onder in de wereld van kernenergie. Geen probleem voor hem, want naast stripmaker is hij wetenschapper. Hoeveel van die achtergrond sijpelt er door in een scenario? Waar trekt hij de grens tussen feit en fictie? En kan je Fanny nucleaire mopjes laten maken? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters ging exclusief kijken in de tekenstudio van de wetenschapper achter de Kiekeboes.
  2. Schade klimaatverandering loopt volgens onderzoek in de biljoenen (en dat bedrag dreigt nog verder explosief te stijgen)
    11

    Schade klimaatver­an­de­ring loopt volgens onderzoek in de biljoenen (en dat bedrag dreigt nog verder explosief te stijgen)

    De gevolgen van klimaatverandering gaan de wereldeconomie biljoenen dollars per jaar kosten, becijferen onderzoekers van het Potsdam-Instituut voor Klimaateffectenonderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature’. Een deel van de hogere kosten door extreem weer, gezondheidsschade, lagere landbouwopbrengsten en verminderde productiviteit is nu al onvermijdelijk. Als de wereld de opwarming verder laat oplopen, kan de schadepost volgens de wetenschappers nog explosief stijgen.