Honderdtal apothekers bundelt krachten in webshop

Een honderdtal apothekers van over heel Vlaanderen bundelt de kracht in één webshop. Ze verenigen zich in een internetcoöperatieve om de concurrentie op het internet het hoofd te bieden. "Het zal een enorme troef zijn als we al die fysieke apotheken mee kunnen inzetten als aanspreekpunt voor onze webshop”, legt initiatiefneemster Ellen De Smet uit in Gazet van Antwerpen.

Op dit moment komen meer dan één op de drie apotheken die willen instappen in de coöperatieve uit de provincie Antwerpen. De rest is gelijkmatig verdeeld over de andere Vlaamse provincies. “Ons doel is om in elk van de 308 gemeenten minimum één partnerapotheek aan te sluiten. We mikken op termijn in totaal op zo'n 500 leden”, stelt Ellen De Smet.

Die apotheken kunnen dan dienen als afhaalpunt, of klanten kunnen er hun producten retourneren. Er wordt ook ingezet op onlineadvies, benadrukt De Smet. "Sommige mensen stellen bepaalde moeilijkere vragen liever vanachter hun computer dan in een volle apotheek."

Praktisch

Waarom krachten bundelen?

Honderd apothekers die zich verenigen, dat is niet min maar ook noodzakelijk zo blijkt. "Online-aankopen worden meer en meer alledaags. En we voelen momenteel de concurrentie van een paar grote spelers. Vandaar dat individuele apothekers met initiatieven komen, maar ze moeten er toch voor zorgen dat ze aan zo'n mastodont-apotheken het hoofd kunnen bieden", verduidelijkt Jan Depoorter van de Algemene Pharmaceutische Bond in het Radio 1-programma "De ochtend".

In België zijn er maar liefst 5.000 apotheken. Vijfduizend online-apotheken is onbegonnen werk. Een webshop opzetten en onderhouden vergt veel tijd, en positioneren op de markt ook. Door samen aan de kar te trekken hopen de apothekers op meer zichtbaarheid en meer volume. Voor de koper is het netwerk aan afhaalpunten dan weer een gemak.

Meest gelezen