Honderden asielzoekers wachten al meer dan vijf jaar op uitspraak

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) © Photo News

Er zijn in ons land 584 asielzoekers waarvan het dossier al meer dan vijf jaar aansleept. In sommige gevallen gaat het zelfs al om meer dan tien jaar. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil alle dossiers zo snel mogelijk geval per geval behandelen.

Wle

Dat schrijft Het Laatste Nieuws maandag. Sinds kort beschikt Fedasil over een overkoepelende databank, Match-It. Daaruit bleek eind oktober vorig jaar dat 584 mensen al langer dan 5 jaar wachten op een definitief antwoord op hun asielaanvraag.

Francken wil nu geval per geval bekijken, te beginnen met de mensen die al het langst wachten. ‘Ofwel geven we die mensen - vaak gezinnen met kinderen - een verblijfsvergunning zodat ze legaal in België kunnen verblijven, ofwel wordt het een verhaal van terugkeer. Er komt geen collectieve regularisatie. Hoe dan ook: wie het recht heeft om in België asiel te krijgen, mag nooit zo lang op antwoord van de overheid wachten’, zegt hij in de krant.

In een gesprek met De Ochtend op Radio 1 verduidelijkt hij dat het vaak wel om complexe dossiers gaat. ‘Er zijn ook wel redenen waarom dit zo lang geduurd heeft, anders zouden de dossiers wel behandeld zijn.’

In extreme gevallen gaat het om nog veel meer dan vijf jaar. Twee mensen wachten al 17 jaar op een uitspraak, 50 anderen al 14 jaar.

Francken wijst erop dat de opvang van deze mensen ook handenvol geld kost. Het gaat om 680.000 euro per maand, of bijna 8 miljoen euro per jaar. ‘Dus het is uitermate belangrijk om in tijden van budgettaire krapte deze lijst op een structurele manier weg te werken’, aldus de staatssecretaris in De Ochtend.