Direct naar artikelinhoud
Politiek

N-VA Antwerpen kiest voor "vervrouwelijking"

Annick De Ridder, Bart De Wever en Nabilla Ait Daoud.Beeld N-VA Antwerpen

De Antwerpse N-VA heeft zijn kopstukken voorgesteld voor de lokale verkiezingen in oktober. Over de eerste plaats op de lijst bestond er uiteraard geen twijfel: daar komt burgemeester Bart De Wever. Hij krijgt steun van twee vrouwen: Annick De Ridder komt op de tweede plaats, schepen voor Leefmilieu Nabilla Ait Daoud op de derde.

De beslissing over wie welke plaatsen inneemt op de verkiezingslijst, is gisterenavond laat genomen. "We besturen nu zes jaar in Antwerpen. Dan hoef je ook geen grote verrassingen meer te verwachten. We hebben een sterke en gevarieerde ploeg, waarmee we op alle belangrijke thema’s onze stem kunnen laten horen", zegt Johan Vermant, de woordvoerder van burgemeester De Wever.

De belangrijkste en moeilijkste keuze was die over plaats twee. Daar moest een vrouw komen: op één en twee mogen immers geen kandidaten van hetzelfde geslacht staan. Bij de vorige verkiezingen, in 2012, kwam Liesbeth Homans op de tweede plaats. De Wevers jeugdvriendin haalde een goede score, werd aangesteld als 'superschepen' en promoveerde in 2014 tot 'superminister' en viceminister-president. Sindsdien is de relatie tussen De Wever en Homans echter bekoeld. Homans heeft bovendien haar handen vol met haar baan in Brussel.

Vervrouwelijking

Voor de tweede plaats bleven er zo twee kandidaten over: de mondige Annick De Ridder, een politica met een verleden bij Open Vld en in het bedrijfsleven; en huidig schepen Nabilla Ait Daoud. Ondanks een soms twijfelende start gelooft N-VA Antwerpen in haar om stemmen van de gekleurde Antwerpenaars aan te trekken. "Om geen rivaliteiten te laten ontstaan - want kiezen is altijd verliezen - komen Annick en Nabilla samen in ondersteuning van De Wever", zegt een insider.

De burgemeester zelf houdt het op "een vervrouwelijking" van zijn ploeg. "De belangrijkste plaatsen naast die van lijsttrekker worden ingevuld door vrouwen", zegt De Wever. "Dat vinden we symbolisch erg belangrijk. Momenteel hebben we, na het vertrek van Liesbeth Homans naar de Vlaamse regering, maar één vrouwelijke schepen op zes. Dat is niet meer van deze tijd, we moeten een quantumsprong voorwaarts maken op dat vlak."

'Momenteel hebben we maar één vrouwelijke schepen op zes. Dat is niet meer van deze tijd, we moeten een quantumsprong voorwaarts maken op dat vlak'
Burgemeester Bart De Wever

Verderop de lijst zijn er weinig verrassingen. Schepen van Mobiliteit Koen Kennis staat op plaats vier. OCMW-voorzitter Fons Duchateau op vijf. Homans zal de Antwerpse N-VA steunen als lijstduwer. Schepen Ludo Van Campenhout staat haar bij als zogenaamde 'tweede lijstduwer', vanop de voorlaatste plaats. Schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde heeft al eerder gezegd te willen stoppen met politiek om opnieuw in het bedrijfsleven te stappen.

Ambities

Annick De Ridder wordt dus het enige 'nieuwe' gezicht bovenaan de Antwerpse N-VA-lijst. "Zij heeft ondanks haar jonge leeftijd al veel ervaring op nationaal vlak én in de gemeenteraad en dat willen we nu uiteraard valoriseren op de stadslijst", zegt De Wever.

De Ridder blijft voorlopig op de vlakte over haar persoonlijke ambities in Antwerpen. "De huidige ploeg levert schitterend werk en ik ben blij dat ik daar nu ook deel van mag uitmaken", zegt ze. "Ik ga me de komende maanden volop mee in de campagne smijten en dan zien we wel waar we uitkomen." De Ridder blijft in ieder geval voorlopig zetelen in het parlement.