Met deze lijst trekt N-VA naar Antwerpse kiezer

De Antwerpse N-VA heeft haar lijst bekendgemaakt. Vlaams parlementslid Annick De Ridder krijgt de tweede plaats.

cv, wle, belga

Schepen Nabilla Ait Aoud komt op de derde plaats te staan. De lijst toont voor het overige weinig verrassingen. Schepen van Mobiliteit Koen Kennis staat op plaats vier, gevolgd door OCMW-voorzitter Fons Duchateau. Vlaams minister Liesbeth Homans duwt de lijst. Schepen Ludo Van Campenhout staat vlak boven haar als zogenaamde 'tweede lijstduwer.'

Met De Ridder op de tweede plaats kiest N-VA in Antwerpen volgens De Wever ook bewust voor een 'vervrouwelijking'. 'Momenteel hebben we, na het vertrek van Liesbeth Homans naar de Vlaamse regering, maar één vrouwelijke schepen op zes. Dat is niet meer van deze tijd, we moeten een quantumsprong voorwaarts maken op dat vlak', aldus De Wever

Huidige eerste schepen Koen Kennis moet zich om die reden tevreden stellen met de vierde plaats, voor OCMW-voorzitter en lokaal N-VA-voorzitter Fons Duchateau. Van een devaluatie wil De Wever echter niet spreken. 'Als het van mij afhangt, blijft Koen ook gewoon eerste schepen', stelt hij.

De Antwerpse N-VA pakt bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober dus niet uit met een 'wit konijn' in de top vijf van de lijst, maar kiest volop voor ervaring, klinkt het.

Annick de Ridder zetelde van 2007 tot 2011 al in de Antwerpse gemeenteraad. Ze maakte toen nog deel uit van Open VLD, waarvan ze toen ook fractievoorzitter was. In 2011 legde ze haar mandaat neer, om in dienst te treden bij Katoen Natie. In 2013 sloot ze zich aan bij N-VA, een jaar later raakte ze verkozen bij de Vlaamse Parlementsverkiezingen.