© BELGA

Ook Bel20 in het rood nadat Amerikaanse en Aziatische beurzen ongezien verliezen

De Bel20 en Europese beurzen openen tweede dag op rij diep in het rood. Gisteren slikte de Dow Jones het grootste verlies in ruim zes jaar en vanmorgen doken ook de Aziatische beurzen fors lager.

De Europese beurzen openen vandaag voor de tweede opeenvolgende dag diep in het rood. De Bel20 verloor bij de openingsbel 2,7 procent, de Franse Cac40 opende 3,2 procent lager en de Eurostoxx 50 verloor 3,5 procent. Maar rond 11 uur slaagden de meeste Europese beurzen er wel in om de verliezen zowat te halveren op 1,5 procent. In de Bel20 noteerde Bekaert als enige aandeel zelfs even in het groen.

Azië ook kopje-onder

Na de spectaculaire verliezen van gisteren op de Amerikaanse beurzen verliep ook de beurshandel in Azië vannacht onstuimig. De belangrijke Japanse beursindex Nikkei sloot met een verlies van 4,7 procent. Ook op de beurzen in Shanghai (-3,3 procent) en Hongkong (- 4 procent) deden beleggers hun aandelen massaal van de hand.

De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters sloten gisteren met forse verliezen: 4,6 procent voor de Dow Jones (de sterkste daling sinds augustus 2011, red.), - 4,1 procent voor de brede S&P500 en 3,8 procent voor technologie-index Nasdaq.

Flashcrash

Op een bepaald moment - kort voor het sluiten van Wall Street - verloor de Dow Jones zelfs bijna 900 punten in amper tien minuten, volgens waarnemers een sneeuwbaleffect of flashcrash, die werd veroorzaakt door de wiskundige algoritmes van de computerhandel.

De vele transacties op de Amerikaanse beurzen maakten zelfs dat de apps en sites van enkele grote financiële dienstverleners haperden of zelfs offline gingen, meldt persbureau Reuters. De bedrijven T. Rowe Price en Vanguard Group gebruiken Twitter om hun excuses te maken tegenover klanten die niet konden verkopen vanwege de storing.

Toch is het volgens waarnemers nog veel te vroeg om te spreken van een echte crash. Ter vergelijking bij de crash op zwarte maandag in oktober 1987 kreeg de Dow Jones op één dag een dreun van 23 procent.

Oververhitting Amerikaanse economie

De reden voor de grote verliezen in de VS: beleggers denken dat de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve de rente verder zal verhogen dan ze tot nu toe heeft aangekondigd. De inflatie in de VS stijgt namelijk omdat de Amerikaanse economie aan het overhitten is en de belastingverlaging van president Donald Trump nog wat olie op het vuur dreigt te gooien - wat een reden kan zijn voor de centrale bank om de rente verder en sneller te verhogen.

De rente op een Amerikaanse staatsobligatie op tien jaar is de afgelopen maand flink opgelopen. Hogere rentes op obligaties maakt beleggen in aandelen relatief minder aantrekkelijk. Waardoor heel wat institutionele beleggers het zekere voor het onzekere nemen en massaal naar de uitgang hollen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER