Bijna eeuw geleden dat het zo warm was in september

© ss

Het wordt dinsdag opnieuw zonnig en zeer warm. De temperaturen kunnen zelfs oplopen tot 33 graden. “Dergelijke tropische temperaturen zijn uitzonderlijk voor de tijd van het jaar”, zegt Sabine Hagedoren. “De dagen worden namelijk minder lang en de zon minder krachtig.”

nadb

Het wordt dinsdag puffen en zweten onder een vrijwel blauwe hemel. Af en toe komen er wel wat sluierwolken voor de zon hangen. De wind waait zwak tot matig uit het zuidoosten, terwijl het kwik richting 30 graden en meer klimt. Plaatselijk kan het gaan tot 33 graden, wat uitzonderlijk is zo laat op het jaar.

De maximumtemperatuur bedraagt in september gemiddeld 19 graden. Daar gaan we dus ver boven. Het KMI bevestigde ondertussen dat het de warmste 13 september ooit is met een voorlopige maximumtemperatuur van 29,6 graden. De laatste keer dat het zo laat op het jaar nog zo warm was, was op 12 september 1919.

© kmi

Dinsdagnacht blijft het lichtbewolkt tot helder. De hitte blijft nog een hele tijd nazinderen. Het koelt slechts langzaam af en het blijft zeer zacht in Vlaanderen met minima van 17 tot 21 graden. In de Hoge Venen zakt het kwik tot 13 graden.

Woensdag krijgen we nog meer tropische hitte en belooft het zonnig te blijven. Opnieuw halen we 30 graden en meer. In Vlaanderen kunnen de maxima plaatselijk oplopen tot 32 graden.

Donderdag mogen we van over Frankrijk onweersbuien verwachten. In de loop van de namiddag of pas ’s avonds kunnen er buien vallen met kans op onweer. De maxima liggen tussen 24 en 29 graden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen