Salah Abdeslam komt donderdag niet meer naar zijn proces

© rtr

De verschijning van Salah Abdeslam (28) op zijn proces in Brussel zal beperkt blijven tot één dag. Donderdag komt hij al niet meer terug. Dat heeft de voorzitter van de Brusselse rechtbank, Luc Hennart, zopas laten weten.

me, wle

Donderdag wordt in Brussel het proces hervat tegen Abdeslam en Sofien Ayari. De twee staan terecht omdat ze op 15 maart 2016 vanuit hun safehouse aan de Driesstraat in Vorst het vuur hadden geopend op de politie. Eén terrorist, Mohamed Belkaïd, kwam bij de schietpartij om het leven. Twee agenten raakten gewond.

Dat Abdeslam donderdag niet meer terugkomt, is niet echt een verrassing. Tijdens zijn ondervraging maandag door voorzitter Marie-France Keutgen, weigerde hij op de vragen te antwoorden. ‘Vraag wat u wil. Doe wat u wil. Ik ben niet van plan te antwoorden’, zei hij.

Na een korte klaagzang over het onrecht dat hemzelf en bij uitbreiding alle moslims over de hele wereld wordt aangedaan, hulde Abdeslam zich in stilzwijgen. Nu heeft hij dus beslist dat hij ook niet meer terugkomt. Het bericht dat Abdeslam zijn proces persoonlijk wilde bijwonen, kwam in september sowieso als een totale verrassing. Na zijn arrestatie op 18 maart 2016 heeft hij nauwelijks iets gezegd tegen de speurders.

Dat Abdeslam niet meer komt, betekent dat zijn advocaat Sven Mary donderdag of vrijdag in afwezigheid van zijn cliënt zal moeten pleiten over de feiten.

20 jaar celFederaal magistrate Kathleen Grosjean eist in die zaak de maximumstraf van twintig jaar voor zowel Abdeslam als Ayari. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat behalve Belkaid ook Ayari naar de agenten heeft geschoten. Volgens de aanklager hebben de drie terroristen met voorbedachtheid naar de agenten geschoten en hebben ze er geen enkel moment aan gedacht zich over te geven. ‘Ze waren ­alle drie klaar om als martelaar te sterven.’

Voor de zitting golden draconische veiligheidsmaatregelen. Honderden zwaarbewapende agenten stonden in voor de veiligheid. Abdeslam werd via een geheime route vanuit de gevangenis in Frankrijk tot bij de achterkant van de Brusselse rechtbank gebracht. Alle bezoekers van de rechtbank moesten een grondige controle ondergaan.