Direct naar artikelinhoud
Congo

Belgisch consulaat in Lubumbashi "voor onbepaalde tijd" gesloten

De Congolese president Joseph Kabila.Beeld REUTERS

Het consulaat-generaal van België in Lubumbashi, de provinciehoofdstad van Haut-Katanga (in het zuidoosten van Congo), "zal vanaf 6 februari voor een onbepaalde termijn gesloten worden". Dat heeft het aangekondigd nadat de Congolese regering de sluiting van het consulaat gevraagd had.

"Om redenen buiten onze wil zal het consulaat-generaal van België in Lubumbashi voor een onbepaalde duur gesloten zijn vanaf 6 februari 2018. We houden u op de hoogte", luidt het in een mededeling die via de sociale media verspreid werd. De sluiting werd bevestigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Congolese regering had maandag de sluiting gevraagd. Kinshasa heeft intussen ook beslist om zijn consulaat in Antwerpen te sluiten. 

Schengenhuis

Ook het Schengenhuis in de Congolese hoofdstad Kinshasa - een soort Europees consulaat dat door België beheerd wordt en dat Congolese regering vraagt te "ontmantelen" - blijft voorlopig gesloten. Het Schengenhuis de paspoorten die tot 31 januari werden binnengebracht voor het verkrijgen van een visum terugbezorgen. 

Aanvankelijk was gemeld dat de activiteiten van het Schengenhuis twee dagen - 1 en 2 februari - zouden worden opgeschort, maar maandag had het gebouw, dat zich naast de Belgische school van Kinshasa bevindt, de deuren nog niet geopend, zo meldde de VN-radio Okapi.

De Belgische ambassade heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor de Congolezen die een visum voor kort verblijf (maximum drie maanden) willen voor Europa. "We openen geen dossier meer voor het ogenblik", was echter op het nummer te horen.

Het Schengenhuis behandelt sinds 2010 de visa-aanvragen in Congo voor de 17 landen van de Schengenzone. De EU, haar lidstaten en Noorwegen hebben onlangs laten weten open te staan voor een dialoog met Congo over de kwestie.

Op 25 januari had de Congolese minister van Buitenlandse Zaken officieel verzocht de activiteiten van het nieuwe Belgische agentschap voor ontwikkeling Enabel onmiddellijk te stoppen en het Schengenhuis te ontmantelen. De Democratische Republiek Congo heeft volgens hem geen ontwikkelingshulp van België nodig. De maatregel kwam er nadat ons land besliste de ontwikkelingshulp te re-oriënteren uit ongenoegen met de politieke toestand in het land.