Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Nergens ben je veilig, overal ligt de moedermaffia op de loer

Actrice Jennifer Hoffman neemt het in de Nederlandse reeks 'De luizenmoeder' op tegen de moedermaffia.Beeld AVROTROS

In de dagelijkse rubriek DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Kim Van de Perre over moeders en loeders, en het feit dat de twee soms samenvallen.

Vergeet opvoedingsboeken. Wie echt voorbereid wil zijn op het ouderschap, moet naar De luizenmoeder op NPO3 kijken. In tegenstelling tot al die zogenaamde opvoedkundige naslagwerken, durft deze Nederlandse hitserie de grootste ergernis van elke ouder namelijk wél openlijk te benoemen.

En nee, dan hebben we het niet over windpokken, slapeloze nachten of opzettende melktanden. De gevaarlijkste vijand van een jonge moeder zijn andere moeders. Zelfs de ergerlijkste kinderkwaal vervalt in het niets bij de niet aflatende druk, bemoeizucht en beschimpingen van de moedermaffia.

De gevaarlijkste vijand van een jonge moeder zijn andere moeders

Wie (nog) geen kinderen heeft, haalt nu ongelovig de wenkbrauwen op. Klinkt de term 'moedermaffia' ongevaarlijk? Lachwekkend zelfs? Laat u niet misleiden. De leden van deze clan mogen dan minder bloedig tewerk gaan dan hun tegenhangers bij de cosa nostra, hun tactieken zijn daarom niet minder hardvochtig. En de schade die ze achterlaten is vaak niet te overzien.

De moedermaffia is een verzamelnaam voor vrouwen die er een sport van maken om andere moeders de les te spellen, hen op fouten te wijzen en hen met een knoert van een minderwaardigheidscomplex op te zadelen. Een ontmoeting met de moedermaffia resulteert niet zelden in een avondje janken "dat je als ouder vreselijk tekort schiet", om vervolgens liters troostend Ben&Jerry's-ijs naar binnen te lepelen.

'Maar elke moeder maakt haar eigen keuzes natuurlijk'

De moedermaffia slaat voor het eerst toe tijdens de zwangerschap. Een bolle buik volstaat voor sommige moeders om je meteen ongevraagd van 'goedbedoeld' advies te voorzien. 

"Toen ik zwanger was, nam ik toch vanaf dag één extra vitaminen. Maar elke moeder maakt haar eigen keuzes natuurlijk."

"Toen ik zwanger was, liet ik zelfs met kerst de champagne staan. Maar elke moeder maakt haar eigen keuzes natuurlijk."

En, een persoonlijke favoriet:

"Toen ik zwanger was, volgde ik toch prenatale voorbereidende sessies. Als je tijdens de bevalling niet gigantisch wilt scheuren, moet je nu al je perineum beginnen stretchen en masseren."

Waarna je naar huis loopt om als een gek 'perineummassage' te googelen. Om nadien te wensen dat je dat nooit had gedaan.

Mijnenveld vol moedermaffiahinderlagen

Helemaal erg wordt het eenmaal je kind is geboren (en ja, dat lukt ook perfect zonder voorgestretcht perineum). Nergens ben je veilig. In de supermarkt. Op de crèche. Op Instagram. Werkelijk overal liggen deze moeders op de loer, klaar om je – reeds gevoelige, postnatale en dus hormonaal overbelaste – zenuwen een fatale klap toe te dienen. Ze merken terloops op dat zij hun baby nooit mee op café namen. Dat zij wél parttime waren gaan werken. En borstmelk boven 'dat industrieel verpakt poeder' verkozen. "Maar elke moeder maakt haar eigen keuzes natuurlijk."

Nergens ben je veilig. In de supermarkt. Op de crèche. Op Instagram. Werkelijk overal liggen deze moeders op de loer, klaar om je zenuwen een fatale klap toe te dienen

En als we De luizenmoeder mogen geloven, wordt het er niet bepaald beter op in de lagere school. We houden nu ons hart al vast voor het moment dat kindlief de kaap van de zes jaar rondt. Vooral verjaardagsfeestjes blijken een waar mijnenveld, vol moedermaffiahinderlagen. Maar dankzij de Nederlandse show zijn we tenminste voorbereid en gewaarschuwd. Dat soort van levensreddende munitie vind je niet in opvoedingsboeken.