Direct naar artikelinhoud
Canada

Canadese stad Halifax rekent af met koloniaal verleden en verwijdert standbeeld van stichter

Het standbeeld van Edward Cornwallis wordt van zijn voetstuk gehaald.Beeld AP

Na bijna 90 jaar is het standbeeld van Edward Cornwallis, de verguisde stichter van de Canadese stad Halifax, afgelopen weekend van zijn voetstuk gehaald. Het is de eerste publieke afkeuring van het koloniale verleden van de stad.

Edward Cornwallis was een Britse officier die in eigen land een belangrijke rol had gespeeld in het afwenden van de Jakobitische opstand van 1745 in Schotland. Daarna benoemde de Britse regering hem als gouverneur van de Canadese provincie Nova Scotia en kreeg hij de opdracht om Halifax te stichten. Bijna twee eeuwen later, in 1931, werd Cornwallis in de Canadese stad geëerd met een bronzen standbeeld.

Maar dat werd geen succes. Het standbeeld werd steeds meer het doelwit van vandalisme en protesten nadat uit recent onderzoek bleek dat Cornwallis beloningen uitreikte voor etnische zuiveringen. In 1749 werd een verklaring ondertekend waarin een beloning beloofd werd voor elke scalp van de inheemse Mi'kmaq-bevolking.

Historicus en Mi'kmaq-elder Daniel Paul droeg bij tot de ontmaskering van Cornwallis' omstreden erfenis. "Toen ik jong was, werden we gezien als de afstammelingen van wilden, barbaren", zegt hij aan The Guardian. "Over de scalpverklaringen werd nooit gesproken. En blanke historici zwegen er natuurlijk in alle talen over."

Vieren

Na een maandenlang publiek debat heeft het gemeentebestuur van Halifax afgelopen woensdag met twaalf stemmen tegen vier beslist om het standbeeld, een van de vele eerbetonen voor Cornwallis in Nova Scotia, te verwijderen. Vrijdagmiddag is het zonder veel toeters en bellen weggehaald. 

Zondag verzamelde een groepje mensen bij het lege voetstuk om te vieren dat de stad voor het eerst openlijk afstand neemt van haar dubieuze verleden. Een groot contrast met de grootschalige en vaak gewelddadige rellen in de Verenigde Staten vorig jaar, toen verschillende confederale symbolen verwijderd werden.

'We zijn allemaal het product van onze geschiedenis. Maar we moeten er geen gevangene van zijn'
Mike Savage, burgemeester Halifax

"Geen gevangene van onze geschiedenis"

Terwijl vele Amerikanen menen dat confederale figuren zoals Robert E. Lee integraal deel uitmaken van hun geschiedenis, geldt dat niet voor de meeste hoofdrolspelers van het Canadese verleden, zegt Stephen Henderson, geschiedenisprofessor aan Arcadia University. "Voor de mensen van Nova Scotia is Edward Cornwallis niet meer dan een Britse officier die vervangen had kunnen worden door om het even welke andere Britse officier."

"We zijn allemaal het product van onze geschiedenis", zei ook burgemeester Mike Savage vorige week. "Maar we moeten er geen gevangene van zijn."