Direct naar artikelinhoud
Brief van de dag

Liefde voor boeken of liefde voor centen?

Lezersbrief van de dag: 'Stad Gent moet haar uiterste best doen voor onafhankelijke boekhandels'
Beeld ANP XTRA

Het is een allesverterende, wraakroepende schande dat de Gentse stadsbibliotheek De Krook de komende drie jaar al haar boeken bij de Standaard boekhandelketen koopt. Gent nota bene, waar schitterende onafhankelijke boekhandels en schitterende boekhandelaren hun stinkende best doen om het Betere Boek en de Literatuur te promoten en aan te prijzen. Boekhandelaren die het Boek intens liefhebben.

Standaard Boekhandel rijft een contract van een klein miljoen euro binnen, de onafhankelijke boekhandel blijft op de keien staan. Standaard Boekhandel is een boekhandelketen die niet geïnteresseerd is in boeken, slechts verkoopcijfers en centen zijn belangrijk.

Sta me toe enkele voorbeelden te geven. Ooit vroeg ik in de jaren 80 naar de nieuwste van Gerard Reve in een Gentse Standaard Boekhandel. "Is dat geschiedenis?", vroeg de dame me. Misschien was ze visionair zonder het te weten. Of idiot savant? Vanuit z'n graf lacht Gerard ons onstuimig toe.

Ooit vroeg ik naar Dokter glas van Hjalmar Söderberg aan Paul Luyten van de Gentse boekhandel Walry. De heer Luyten had het niet in voorraad, snorde het voor mij op en stuurde het op naar me thuis. Een attentie, schreef hij in een begeleidend briefje, het was een geschenk. Paul Luyten is een heer van stand.

Laatst was ik op zoek naar Malina van Ingeborg Bachmann, naar Mijn prijzen van Thomas Bernhard en naar Transit van Anna Seghers. Onbekend bij Standaard Boekhandel. Nooit van gehoord, meneer.

Dat Standaard Boekhandel zich verder specialisere in kookboeken, macraméboeken en boeken over het kweken van tuinkruiden in pot. Of boeken over bloemschikken als levenskunst. Maar dat ze met haar handen van de onafhankelijke boekhandel afblijve

Johan Vandenbroucke van Boekhandel de Zondvloed (Mechelen-Roeselare) had die boeken in voorraad. In voorraad! Johan Vandenbroucke is een heer van stand. Standaard heeft geen voorraden, want wat niet onmiddellijk wordt verkocht, gaat terug naar de uitgever. Kassa kassa, meneer.

Gentse schepen van Cultuur Annelies Storms (sp.a) moet met pek en veren worden bedekt en moet voor straf zes maanden in een Standaard Boekhandel werken, waar ze boeken van Jeroen Meus en van Pascale Naessens moet verkopen. Het Gentse stadsbestuur moet voor haar schitterende onafhankelijke boekhandels uiterste zorg dragen. Haar onnoemelijke best doen.

Dat Standaard Boekhandel zich verder specialisere in kookboeken, macraméboeken en boeken over het kweken van tuinkruiden in pot. Of boeken over bloemschikken als levenskunst. Maar dat ze met haar handen van de onafhankelijke boekhandel afblijve.

Roland van Landschoot, Watervliet