Direct naar artikelinhoud
Canada

Canadese premier krijgt kritiek nadat hij vrouw corrigeert: "Zeg niet 'mankind', maar 'peoplekind'"

Canadees premier Justin Trudeau.Beeld REUTERS

De Canadese premier Justin Trudeau heeft op een bijeenkomst met burgers een vrouw terechtgewezen omdat ze het woord 'mankind', nochtans de geijkte Engelse term voor 'mensheid' had gebruikt. "Zeg liever 'peoplekind'", aldus Trudeau, "dat is inclusiever". De premier kreeg op sociale media heel wat kritiek te slikken voor zijn 'verbetering'. 

Een vrouw uit het publiek stelde Trudeau een vraag over vrijwilligerswerk bij religieuze organisaties en gebruikte daarbij het woord 'mankind', wat het gewone Engelse woord voor 'mensheid' is. Trudeau onderbrak de vrouw en vroeg haar het woord te vervangen door 'peoplekind' omdat dat "inclusiever" is. Uit het publiek kwam enthousiast applaus na Trudeaus opmerking.

Op sociale media kwam echter heel wat kritiek op Trudeaus politieke correctheid en het feit dat hij als man een vrouw op een neerbuigende toon terechtwees. "Justin Trudeau landt op de maan: 'Een kleine stap voor de mens, maar een grote sprong voor 'peoplekind'", verwees iemand naar de beroemde uitspraak van de eerste man op de maan, Neil Armstrong. 

"Wacht maar tot volgende week, tot Trudeau de spelling van 'women' verbiedt en vervangt door 'womyn'", aldus een andere Twitteraar. De conservatieve Canadese auteur J.J. McCullough ergerde zich dat "het gewoon geen woord is". "Het staat in geen enkel woordenboek. Die man is zo pijnlijk politiek correct dat hij letterlijk een nieuw woord heeft uitgevonden om een vrouw te kunnen berispen."

De Canadese senaat keurde vorige week nog een wet goed die het volkslied genderneutraal moet maken. De woorden 'in all thy sons command' in de tweede regel worden vervangen door 'in all of us command'.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...