Economieprofessor Paul De Grauwe: ‘Kijk uit met obligaties’

Paul De Grauwe. © Filip Van Roe
Jan Lippens
Jan Lippens Freelancejournalist

Paul De Grauwe, professor aan de London School of Economics, vindt het niet meer dan evident dat er een rentestijging aankomt, ‘maar dat zal mij persoonlijk niet erg raken’.

Verwacht u dat de rente dit jaar zal stijgen?

Paul De Grauwe: Je hoeft maar naar de VS te kijken, waar de rente op staatspapier nu al hoger is dan in Griekenland. Die stijgende rente heeft daar alles te maken met de opleving van de economie en de inflatie die wat stijgt. Onvermijdelijk zal dat ook in de eurozone gebeuren, alleen de timing is nog onzeker. Een nieuwe recessie zou dat kunnen doorkruisen, maar dat zie ik niet meteen gebeuren. Al weet je natuurlijk nooit of er iets catastrofaals gebeurt in de wereld.

Hoe gaat u uw beleggingsstrategie daaraan aanpassen?

De Grauwe: Bij een rentestijging moet je uitkijken met obligaties die dan in waarde zullen dalen. Misschien moet je obligaties in je portefeuille wat afbouwen en met dat geld iets anders doen.

Stijgende rentevoeten zijn in feite ook geen goed nieuws voor de aandelenmarkten, maar als dat allemaal geleidelijk verloopt, heb je voldoende mogelijkheden om je strategie doordacht aan te passen. Maar wat je precies moet doen, hoef je mij niet te vragen, want ik ben geen beleggingsexpert. Misschien klinkt dat raar voor een econoom, maar eerlijk gezegd interesseert het me niet echt. Een professor heeft ook geen groot vermogen, hè.

Ook met een klein vermogen kun je beleggen. U hebt toch al ooit zelf belegd?

De Grauwe: Weet u, mijn vrouw houdt zich daar meer mee bezig dan ik. Dat is dus samengevat de beleggingsstrategie van ons huishouden. (lacht) Ik heb een huis en dat is het zowat. Dus wat er ook gebeurt met die rente, het zal mij persoonlijk niet erg raken. Ik lig er niet echt van wakker.

Ik heb altijd belegd met het idee dat je risico’s moet spreiden en nooit al je eieren in één mand mag leggen

Kloppen de clichés over vastgoed als zowat de enige veilige belegging?

De Grauwe: Het is zeker niet de énige goede belegging, maar voor veel mensen is het wel de basis. Het eigen huis is voor de meeste mensen wellicht het grootste deel van hun vermogen. Alleen als je wat rijker bent, kun je wat andere dingen proberen.

Wat was uw slimste belegging ooit?

De Grauwe: Dat was geen investering, maar een verkoop van aandelen. In 2007 kondigde de Fortistop aan dat ze ABN Amro zouden overnemen. Ik had toen wat Fortisaandelen, maar mijn eerste reactie was: nu is het tijd om te verkopen. Mijn bankier begreep me niet, want dat nieuwe project zat vol nieuwe kansen voor beleggers enzovoort. Ik heb voet bij stuk gehouden en alles verkocht, dat was niet zo heel veel, maar ik wilde er wel echt vanaf.

Waarom?

De Grauwe: Omdat die hele operatie egotripperij was van het topmanagement van Fortis. Die verkoop was dus mijn beste beleggingsbeslissing ooit, want even later is die pudding van Fortis in elkaar gezakt.

U geloofde Maurice Lippens niet toen hij iedereen opriep om dringend te investeren in Fortis?

De Grauwe: Nee. Er bestaat economisch onderzoek over dat soort overnames. Daaruit blijkt dat het bedrijf dat overneemt meestal een te hoge prijs betaalt wegens de egotrippers die een almaar groter bedrijf willen en daarvoor bereid zijn om een te hoge overnamepremie te betalen. Het bedrijf dat overgenomen wordt, profiteert daar dus in feite van. Dat mechanisme zag ik bij Fortis. Kijk dus uit voor egotrippers. Ik had uiteraard niet voorzien dat het aandeel van Fortis uiteindelijk nog maar een paar eurocent waard zou worden. Wie toen zijn aandelen heeft gehouden, heeft bijna alles verloren.

Wat was uw slechtste belegging ooit?

De Grauwe: (lacht) Daar wil ik niets over zeggen.

U had een pakketje Lernout & Hauspie?

De Grauwe: Ik heb nooit in Lernout & Hauspie belegd. Ik heb wel eens wat geld verloren met aandelen, maar nooit veel. Net zoals ik ook niet veel heb verdiend aan die verkoop van Fortis. Ik heb altijd belegd met het idee dat je risico’s moet spreiden en nooit al je eieren in één mand mag leggen. Je zult dan nooit gigantisch winnen, maar ook nooit catastrofaal verliezen. Dat lijkt me een goede strategie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content