Dure grap: splinternieuwe brug van 4,6 miljoen moet deels afgebroken worden door fout van aannemer

Het eerste deel van de gloednieuwe fietsersbrug over de Schelde in Wetteren moet worden afgebroken. De kwaliteit van het beton blijkt niet goed genoeg waardoor een verzakking is ontstaan. Het totale project kostte 4,8 miljoen euro, maar de extra kosten die nu moeten gemaakt worden, zal de aannemer noodgedwongen op zich moeten nemen.

jvw evdg

De aanloopbrug naar de stalen brug, die voor fietsers een perfecte verbinding zou vormen over de Schelde, zal moeten worden afgebroken en heropgebouwd. Tijdens het storten van het beton van de aanloopbrug is er iets misgelopen waardoor zich een verzakking heeft voorgedaan in de bekisting van het beton. De slechte kwaliteit van het gestorte beton blijkt een fout van de onderaannemer te zijn, die nu moet opdraaien voor de extra kosten.

Slechte kwaliteit

De aanloopbrug is in totaal 170 meter lang, maar het probleem doet zich enkel voor in de eerste 70 meter. “Het gaat om het eerste gedeelte van de aanloopbrug,” vertelt ingenieur Hans De Preeter van de Zeeschelde en Zeekanaal. “We willen dat herstellen want die verzakking heeft sporen nagelaten. De kwaliteit van het brugdek is nu niet naar behoren, zo blijkt uit onze onderzoeken.” De aannemer (BAM Contractors) en onderaannemers hebben toen verder beton gestort in de hoop dat de bekisting weer op zijn plaats zou glijden. Dat bleek een maat voor niets: nadat er enkele controlegaten werden geschoten, blijkt de kwaliteit van het beton niet te voldoen aan de veiligheidsnorm.

100.000 euro

Nu experten de zaak hebben bestudeerd, is er maar één mogelijke oplossing: “De eerste fase van de aanloopbrug moet herbouwd worden”, zegt De Preeter. “Dat betekent dat die eerst moet worden afgebroken.” De tweede fase van de bouw van de brug is wel goed verlopen, dus dat gedeelte kan blijven staan.

De nieuwe fietsersbrug was een project van 4,8 miljoen euro, nu komt daar nog een extra kost bovenop van ruim 100.000 euro. De aannemer zal de brug zelf heropbouwen en die kost voor eigen rekening nemen.

© jvw

Beschermde zwaluwen

Het oorspronkelijke plan was om de brug te openen in april. Maar nu zal de ingebruikname enkele maanden opgeschoven wordt. “Het was onze bedoeling om nog voor het broedseizoen in april de nieuwe fietsersbrug in gebruik te nemen”, klinkt het. “We richten ons nu op juli.”

Dat heeft eveneens te maken met het broedseizoen. Op de oude brug leeft namelijk een beschermde zwaluwkolonie. De afbraak van de bestaande passerelle is daardoor uitgesteld. “We denken dat half september te kunnen doen. Pas dan kunnen we ook beginnen aan de aanleg van het pleintje aan Kapellendries. De werken zullen pas tegen het einde van het jaar afgerond zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen