Dyab Abou Jahjah trekt met ‘Be.One’ naar verkiezingen voor radicale gelijkheid

De nieuwe partij van Dyab Abou Jahjah en advocate en gewezen Agalev-senator Meryem Kaçar zal onder de naam Be.One deelnemen aan de komende lokale en parlementsverkiezingen in Vlaanderen en Brussel. De partij profileert zich als een post-kapitalistische partij die pleit voor radicale gelijkheid en werk, basisonderwijs en huisvesting als rechten voor iedereen ziet.

De partij onthulde woensdagnamiddag haar naam en programma in aanwezigheid van een aantal kandidaten, zoals journaliste Hilde Sabbe, Gents advocaat en woordvoerder van de Groene Moskee Ercan Tok, die ook docent aan het Ghent Institute for International Studies aan de UGent is. In afwachting van een partijcongres functioneren Kaçar en Abou Jahjah als coördinators van de partij. Dat congres moet ook een programma goedkeuren, vandaag bestaat er enkel een visietekst.

Be.One wil bij de komende lokale verkiezingen zeker in een aantal grote steden opkomen, zoals Antwerpen, Gent, mogelijk Mechelen en nog enkele Limburgse grotere steden. In Brussel zal de partij in een aantal grotere gemeenten opkomen. Er lopen ook nog gesprekken in enkele Waalse steden, maar er zullen enkel lijsten worden ingediend in waar er voldoende kandidaten en aanhang zijn, verduidelijkte Abou Jahjah. Bij de parlementsverkiezingen is het bedoeling om zowel een Nederlandstalige als Franstalige lijst in te dienen.

De partij gaat voor radicale gelijkheid op het vlak van gender, afkomst en sociale achtergrond. Be.One pleit voor genderpariteit in de overheidsinstellingen. Bedrijven, die meedingen voor overheidsaanbestedingen dienen aan bepaalde gendervoorwaarden te voldoen.

Op sociaal-economisch vlak moet er een taxshift van de zwakste naar sterkte schouders gaan. Grote bedrijven en multinationals dienen zwaarder belast te worden, terwijl de belastingen van kmo’s verminderd moeten worden. Voorts staat Be.one achter een ecologische transitie en is ze ideeën zoals lokale munten genegen.

De partij staat ook achter de scheiding van staat en kerk, maar niet zozeer naar het Frans model van de “laïcité”, maar eerder naar het Brits model “waar het er relaxer aan toe gaat”, stelde Abou Jahjah.

Tenslotte trekt Be.One ook de kaart van een eigen beleid voor Brussel. Vandaag staat Brussel nog te vaak onder de voogdij van Vlaanderen en Wallonië, klonk het. Zo is er nood aan een eigen Brussels onderwijsbeleid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen