© Isosport

Samatta bezorgt Genk hoopgevende zege in Europa League

Racing Genk begon vanavond in de eigen Luminus Arena aan zijn Europees avontuur. Eerste horde in de tweede voorronde van de Europa League was het Montenegrijnse Buducnost Podgorica. Ondanks een vroeg strafschopdoelpunt van Kebano bleek dat echter een lastigere tegenstander dan verwacht, zo vroeg op het seizoen. In de tweede helft trof de thuisploeg tweemaal de lat maar Samatta zorgde uiteindelijk voor de bevrijdende en hoopgevende 2-0.

jvt, vml

Peter Maes moest de Montenegrijnen opvangen zonder Christian Kabasele (vertrokken naar Watford), Bennard Kumordzi kreeg zijn kans centraal achterin. Ook geen Pozuelo, de Spaanse middenvelder liep tijdens de laatste training een verrekking op in het bovenbeen en werd vervangen door Yoni Buyens. Voor offensieve impulsen was het uitkijken naar Neeskens Kebano in steun van diepe spits Samatta, die de voorkeur kreeg op Karelis.

© Photo News

Genk begon met het nodige zelfvertrouwen aan de wedstrijd, al was het wel even opschrikken toen Buducnost al in de beginfase tweemaal razendsnel probeerde uit te breken na balverlies van eerst Buyens en daarna nog eens Buffel. Het zou het recept van de bezoekers blijken voor de rest van de wedstrijd: terugplooien en uitbreken bij Genks balverlies.

Het eerste kansje was wel voor Genk, maar Dragojevic was sneller op de bal dan Buffel. De bezoekende doelman kon ook niet verontrust worden door een schotje van Bailey. Na een kwartier dolde Kebano op de linkerflank met rechtsachter Raspopovic, die aan de noodrem moest trekken. Gevolg: een vrije trap van net buiten de 16 die hard werd voorgezet. Verdedigende middenvelder Raickovic ging aan Samatta hangen, de IJslandse scheidsrechter wees terecht naar de strafschopstip. Kebano zette zich achter de bal en zette feilloos om: 1-0!

© BELGA

Het moeilijkste is achter de rug, denk je dan, maar dat was buiten de Montenegrijnse waard gerekend: diepe spits Dajlovic kreeg te veel ruimte en kwam steeds meer in de wedstrijd. Eerst trapte hij nog knullig naast toen hij veel vrijheid kreeg in het halve maantje, en vervolgens zag hij hoe een voorzet van Pejakovic aan alles en iedereen voorbijging en op de paal strandde. Genk speelde te slordig om grote kansen te versieren, al liet Kebano wel een grote kans op de 2-0 liggen toen hij de bal bij een afvallende hoekschop torenhoog over knalde.

Tweemaal lat

Na rust ging de thuisploeg op zoek naar de bevrijdende tweede treffer. Samatta kopte echter staalhard op de lat en een volledig vrijstaande Bailey kopte onbegrijpelijk over. De bezoekers schreeuwden om een strafschop na vermeend handspel van Castagne, maar de ref wilde er niet van weten en terecht ook want Castagne kreeg de bal pal in het aangezicht en moest zelfd verzorgd worden. De Limburgers bleven drukken maar deze keer trof ook Bailey de lat met een vrije trap van net buiten het strafschopgebied.

Genk bouwde daarna wat meer zekerheid in. Bryan Heynen kwam in de plaats van Yoni Buyens en Karelis verving Kebano in de spits. In de 79ste minuut scoorde Samatta dan toch de bevrijdende 2-0 nadat Bailey snel inwierp tot bij de Tanzaniaan, die in de verste hoek binnenknalde.

Genk kwam nog enkele keren dicht bij een derde treffer maar Bailey, Samatta en Karelis lieten na om de terugwedstrijd helemaal overbodig te maken. In het slot drongen de bezoekers nog even aan maar gescoord werd er niet meer.

Volgende week donderdag om 20u45 volgt die terugwedstrijd in Montenegro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Europa League