Direct naar artikelinhoud
Economie

België op één na traagste groeier in Europese economie

De economie in de eurozone groeit dit jaar gemiddeld met 2,3 procent, België blijft haperen op 1,8 procent.Beeld ANP XTRA

België wordt dit jaar de op een na traagste economische groeier van de hele eurozone. Dat voorspelt de Europese Commissie. Die verwacht dat de economie in ons land dit jaar ‘slechts’ 1,8 procent zal stijgen. Dat ligt een halve procent onder het Europees gemiddelde.

Het gaat goed met de economie in België, maar het zou nog beter kunnen. Dat kan je concluderen uit de economische groeivoorspelling van de Europese Commissie. Die stelt dat onze economie in 2018 met zo’n 1,8 procent zal groeien. Vorig jaar was dat 1,7 procent. Interessant is dat dat een tikje beter is dan de 1,7 procent groei die de regering opnam in de begroting. Toch kan het beter, als we naar de buurlanden kijken.

Zelfs in Griekenland, dat jarenlang door de woestijn moest, zou de economie met 2,5 procent groeien.

In de eurozone laten we voorlopig enkel Italië achter ons. Daar zou de economie met zo’n 1,7 procent groeien. Buurlanden Duitsland (2,3), Frankrijk (2) en Nederland (2,9) doen het een stuk beter. Zelfs Griekenland, dat jarenlang door de woestijn moest, staat er beter voor met een voorspelde 2,5 procent groei. Het Europese gemiddelde ligt op 2,3 procent.

Al is er ook goed nieuws. De inflatie in ons land zit nu wel op het gemiddelde van de eurozone: 1,5 procent. Vorig jaar was dat nog 2,2 procent. Dat zal een positieve invloed hebben op onze loonkosten, die gekoppeld zijn aan de inflatie.