Tuc en Cent Wafer-koekjes staan centraal in expo aan Groenplaats

In Mercado aan de Antwerpse Groenplaats is deze week de expo “Zout&Zoet” geopend. Nog tot 11 maart kan je er de ontstaansgeschiedenis ontdekken van twee in Antwerpen ontstane koekjes die het door de jaren heen tot iconische producten in binnen- en buitenland hebben geschopt: de zoute Tuc-crackers (oorspronkelijk van Parein) en de zoete Cent Wafers (vandaag vooral bekend van LU, maar aangezien het geen beschermde naam is zijn er steeds verschillende producenten geweest).

Dat Antwerpen met recht en reden de titel “Koekenstad” draagt, raakt vandaag steeds meer in de vergetelheid aangezien alle koekjesfabrieken intussen al decennia gesloten zijn of minstens uitgeweken naar grotere en beter bereikbare locaties in het hinterland. De bekendste waren allicht Parein, op het Antwerpse Zuid, en De Beukelaer, nabij het Centraal Station. Zij fuseerden in de jaren zestig tot General Biscuits, dat na verschillende overnames intussen bij multinational Mondelez is terechtgekomen, met een grote fabriek in Herentals.

De nieuwe expo van de vzw Antwerpen Koekenstad toont aan de hand van foto- en beeldmateriaal de evolutie van Tuc en Cent Wafer van hun Antwerpse jaren tot de internationale massaproductie van vandaag. Vooral Tuc is nog steeds een wereldwijd succes. Bedenker Louis Parein, 81 intussen, deed eind jaren 1950 inspiratie op in de Verenigde Staten, waar in tegenstelling tot in Europa zoute crackers wel al ingeburgerd waren. Zijn versie ervan wordt, mede dankzij uitgekiende marketingcampagnes, in enkele jaren tijd een ijzersterk merk. Al in 1963 moet de productielijn gedeeltelijk naar een nieuwe fabriek in Beveren verhuizen om aan de vraag te voldoen. Vandaag wordt Tuc in Herentals geproduceerd voor België, Frankrijk en Duitsland met 18.000 ton crackers per jaar. Wereldwijd worden er dagelijks nog 10 miljoen stuks van verkocht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER