Direct naar artikelinhoud
Rohingya

Amnesty: "nieuwe bewijzen over geweld tegen Rohingya in Myanmar"

Vorig jaar vluchtten 620.000 Rohingya naar Bangladesh, waar ze in kampen als deze terecht kwamen.Beeld AFP

Amnesty International komt met nieuwe bewijzen van schendingen die de veiligheidstroepen van Myanmar begaan tegen de Rohingya-bevolking. Ze voerde gesprekken met 19 Rohingya. Zij beschreven hoe de uithongering, ontvoeringen en plunderingen van hun eigendommen hen op de vlucht deden slaan.

"Met officiële ontkenningen en leugens, en door een gecoördineerde inspanning om onafhankelijke onderzoekers buiten de deur te houden, blijft het Myanmarese leger wegkomen met misdaden tegen de menselijkheid", zegt Matthew Wells van Amnesty International, die net terug is van een onderzoeksmissie.

De onderdrukking lijkt erop gericht het noorden van Rakhine onleefbaar te maken voor de tienduizenden Rohingya die daar nog zijn. Dit past in de meedogenloze campagne van geweld van het Myanmarese leger, die sinds augustus vorig jaar al meer dan 688.000 Rohingya over de grens naar Bangladesh heeft gejaagd, zegt Amnesty.

'Het Myanmarese leger blijft wegkomen met misdaden tegen de menselijkheid'
Matthew Wells van Amnesty International

Op 25 augustus 2017 startte het leger een militaire operatie tegen de Rohingya-burgerbevolking in het noorden van de provincie Rakhine, nadat een gewapende groep, het Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA), een 30-tal buitenposten van de veiligheidstroepen had aangevallen.

Volgens AI beging het leger misdaden tegen de menselijkheid, zoals het op grote schaal vermoorden van vrouwen, mannen en kinderen, verkrachtingen en andere vormen van seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen, massale deportaties en het systematisch platbranden van dorpen.

Seksueel geweld

Amnesty International heeft onder meer drie recente gevallen opgetekend van ontvoeringen van meisjes of jonge vrouwen door het Myanmarese leger. Gezien het alomtegenwoordige seksuele geweld dat deze en vorige militaire campagnes tegen Rohingya in het noorden van Rakhine kenmerkte, doen deze ontvoeringen ernstige vermoedens rijzen van verkrachting en seksuele slavernij, zegt de organisatie.

Rohingya op de vlucht moeten voorbij checkpoints van de veiligheidstroepen en daar vallen ze ten prooi aan systematische diefstal van geld en andere waardevolle bezittingen van elke persoon die een checkpoint passeert. Rohingya-vrouwen vertelden Amnesty International ook dat Myanmarese soldaten hen tijdens controles aan de checkpoints onderwierpen aan seksueel geweld.