Direct naar artikelinhoud
Mandaten en vergoedingen

Brussel schrapt 450 mandaten en bespaart 700.000 euro

Burgemeester Philippe Close (PS) en schepen Alain Courtois (MR).Beeld Tim Dirven

Een half jaar na aankondiging heeft Brussels burgemeester Close (PS) zijn hervorming zo goed als rond. In totaal verdwijnen bijna 450 bestuursmandaten, een besparing van 700.000 euro per jaar. De hervorming gebeurt in overleg met de verschillende politieke fracties. 

Begin juli verkondigde Philippe Close (PS), toen nog burgemeester in spe, dat de stad Brussel 326 van zijn 800 mandaten zou schrappen. Dinsdag is op een eerste evaluatie met de verschillende fractievoorzitters gesteld dat uiteindelijk bijna 450 mandaten verdwijnen.

Dat is ten eerste mogelijk omdat zeven organisaties ophouden te bestaan, vaak door een fusie met een andere organisatie. Eerder was bijvoorbeeld al bekend dat Brussels Expo drie andere vzw's opslorpt. 

Ten tweede verdwijnen er postjes in raden van bestuur en algemene vergaderingen door een kaasschaafmethode, zo blijkt uit documenten die De Morgen kon inkijken. In de vzw’s rond het OCMW zouden 164 mandaten sneuvelen. Bij de Brusselse ziekenhuizen gaat het om bijna honderd mandaten. 

'Dit is een eerste stap, maar hiermee is Brussel nog geen toonbeeld van goed bestuur'
Gemeenteraadslid Johan Van den Driessche (N-VA)

In veel gevallen zijn organisaties daartoe gedwongen, door de verplichting sinds 1 januari om het aantal bestuurders te beperken tot maximaal twaalf. 

De oefening is nog niet helemaal klaar en daarom wil Close zelf niet reageren. Maar deze cijfers zijn aan de fractievoorzitters meegedeeld en in de meeste organisaties is de hervorming al doorgevoerd.

Ongeveer 150 van de geschrapte mandaten zijn onbezoldigd, maar uiteindelijk zal de totale kostprijs voor de stad toch dalen van 1,2 miljoen naar een half miljoen euro per jaar. 

"Het was altijd onze doelstelling om 700.000 euro per jaar te besparen en die doelstelling gaan we halen", zegt Open Vld-schepen Els Ampe. "Het klinkt cynisch, maar blijkbaar was de crisis rond Samusocial nodig om deze mandatenopkuis te kunnen realiseren." 

Schepen Els Ampe (Open Vld).Beeld Photo News

Lees ook het standpunt van Bart Eeckhout: Het systeem maakt de appels rot

Belangenvermenging

Normaal gezien komt de verdeling van mandaten na verkiezingen tot stand in een politiek evenwicht. Close doet zijn hervorming dan ook in nauw overleg met alle fracties, waardoor het niet hoeft te verwonderen dat ook de oppositie over het algemeen positief is. "Ik ben onder de indruk van het doortastende monnikenwerk van de gemeentelijke ambtenaren die dit allemaal uitpluizen", zegt Didier Wauters van cdH.  

De groene fractie is voorzichtiger en wil het definitieve resultaat afwachten. "De ziekenhuizen bijvoorbeeld moeten hun huiswerk nog maken en daar ligt het vaak gevoelig omdat ook andere gemeenten betrokken zijn", zegt Zoubida Jellab, fractieleider van Ecolo-Groen Stad Brussel.

Voor N-VA'er Johan Van den Driessche is het schrappen van mandaten een goede eerste stap, "maar Brussel is daarmee nog geen toonbeeld van goed bestuur". De fractievoorzitter vreest dat deze hervorming mogelijke belangenvermenging niet kan uitsluiten.

"Ik vind het geen teken van goed bestuur dat Karine Lalieux als schepen toezicht uitoefent op een vzw waar haar broer de baas is", zegt Van den Driessche. Toen Lalieux schepen van Cultuur werd, stond haar broer al aan het hoofd van vzw Rock The City. 

Gemeenteraadslid Johan Van den Driessche (N-VA).Beeld BELGA

Twee weken geleden bleek dat Philippe Close ook in de raad van bestuur van eventorganisator Brussels Expo en ontwikkelingsproject NEO blijft zetelen, ook al vloeien die functies niet voort uit zijn burgemeesterschap.

"Ik vind het bovendien tekenend dat de meerderheid van sommige entiteiten geen juist idee had wat ze exact deden", zegt Van den Driessche. Volgens schepen Ampe is de volgende stap een duidelijke taakomschrijving van al deze organisaties.