Ze vermoordden een student, sneden zijn lichaam in stukken en beschuldigden elkaar. Nu zijn ze beiden schuldig bevonden

© VTM

Vincent De Bruycker en Denis Nikolovska zijn woensdagavond door de jury van het hof van assisen van Brussel allebei schuldig bevonden aan het vermoorden en in stukken snijden van de Albanese student Xhuliano Brahimllari (22). Hun advocaten voerden nochtans aan dat slechts één van hen de dodelijke machetesteken kon hebben toegediend, en hun cliënt dus de vrijspraak verdiende.

De 22-jarige Xhuliano Brahimllari kwam op 8 juni 2015 niet opdagen voor een examen, wat erg ongebruikelijk was voor de ijverige rechtenstudent. Een dag later vonden gemeentewerkers in het bos van Jette de romp van de jongeman terug in een grote sporttas. Van het hoofd, de onderbenen en de onderarmen was geen spoor te vinden. Toch wordt snel duidelijk dat het om Xhuliano ging: de tatoeage op de romp was onmiskenbaar de zijne.

Cannabishandel

Een tweetal weken later werd een jonge twintiger opgepakt en begin juli ook nog een tweede jonge verdachte, die na de feiten naar Macedonië was gereisd maar zich bij zijn terugkomst in ons land bij de politie aangaf. Het drietal was samen betrokken bij een handel in cannabis en zou minstens een deel van het weekend samen doorgebracht hebben in een appartement in Koekelberg.

Op 27 juli werd op aanwijzing van de verdachten ook de rest van Xhuliano’s lichaam teruggevonden. Opnieuw in stukken gehakt. Ook een tas met beschermende brillen, zagen en een kapmes werd gevonden.

© rr

Wie diende fatale steken toe?

De feiten speelden zich af op zondag 7 juni 2015. De drie vrienden speelden Playstation in een appartement dat gehuurd werd in Koekelberg door Vincent D.B. en gefinancierd werd door het cannabishandeltje dat de drie op poten hadden gezet op de zolder. Vincent verzorgde de plantage, Denis hielp daarbij en Xhuliano verkocht de drugs. Op het einde van het spel was Xhuliano vermoord.

De jonge daders Denis en Vincent zijn het over bijna alles eens, zelfs de meest gruwelijke details van de moord worden bevestigd door beide partijen. Maar over één ding blijft onduidelijkheid heersen: wie heeft de moord gepleegd? De verdediging voerde aan dat slechts één van hen de fatale slagen had gegeven, en dus alleen verantwoordelijk was voor de moord. De advocaten hadden om die reden de vrijspraak gevraagd voor hun cliënten.

Nu, bijna drie jaar later, is het verdict voor de twee hoofdverdachten gevallen. De twee mannen mogen elkaar er dan wel van beschuldigd hebben de moord te hebben gepleegd, de rechtbank acht hen nu allebei schuldig.

Dodelijk PlayStation-spelletje

Volgens Denis bracht Vincent hem om het leven tijdens een ruzie en vechtpartij waar hij weliswaar zelf geen getuige van was. Hij hoorde een geluid uit de badkamer en ging kijken, toen hij terugkwam had Vincent een machete in de hand en was Xhuliano dood. Denis haalt ook aan dat Vincent het slachtoffer ondertussen haatte, en dat het steeds vaker voor problemen zorgde bij het verkopen van de drugs.

Volgens Vincent is het net andersom: terwijl hij nog PlayStation speelt en het spelletje bijna afloopt, valt Denis de nietsvermoedende Xhuliano aan met het kapmes. Vincent noemt de ambitie van Denis als motief, die laatste zou beseft hebben dat hij meer kan verdienen indien hij zélf zou gaan verkopen.

Geïnspireerd door Amerikaanse serie

Volgens het onderzoek zouden de verdachten vlak voor de daad nog gekeken hebben naar de wereldberoemde serie Dexter, een Amerikaanse reeks waarin een seriemoordenaar de hoofdrol speelt. Net als in de serie werd het lichaam van Xhuliano in de badkamer van het appartement in stukken gekapt, werden de muren nadien opnieuw geschilderd en werden de lichaamsdelen in een tas in de koffer van de auto naar het bos gebracht.

© BELGA

Tijdens zijn arrestatie had Vincent nog een aankoopbriefje bij van doe-het-zelfketen Brico. Beschermende brillen, een groot zeil, een ijzerzaag, tape, … Het zijn dezelfde instrumenten die Dexter Morgan gebruikt in de gelijknamige serie. De ledematen waren bovendien met de grootste precisie afgesneden.

“Hoe een mes slijpen”

Dat Dexter een bron van inspiratie was, blijkt ook uit de zoekgeschiedenis op de computers van de twee verdachten. De zoektermen laten niets aan de verbeelding over: “hoe een mes slijpen”, “hoe raak je van een lijk af” en “hoe omzeil je een leugendetector” zijn er slechts enkele van. Ook “Dexter de serie” werd veelvuldig gegoogeld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen