© Photo News

Prins Laurent mag zich in de Kamer verdedigen

Een koninklijke primeur voor het parlement: de vraag van prins Laurent om te mogen pleiten tegen de inhouding van zijn dotatie, wordt gehonoreerd.

Bart BRINCKMAN

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) tast momenteel de politieke fracties af naar een oplossing die prins Laurent moet toelaten om zich in de Kamer te verdedigen. In december besliste de regering om dit jaar een deel van zijn dotatie in te houden. De Kamer heeft daarbij het laatste woord. Maar in tegenstelling tot eerdere berichten wordt het geen formaliteit.

Naar verluidt werkt Bracke op het spoor van een commissie Vervolgingen ad hoc. Die commissie, onder het voorzitterschap van Raf Terwingen (CD&V), komt samen wanneer het gerecht parlementsleden wil vervolgen. Daarbij wordt eventueel de parlementaire onschendbaarheid opgeheven. Niet dat prins Laurent over dergelijke onschendbaarheid beschikt. Maar de werkwijze van de commissie laat de monseigneur zelf of zijn vertegenwoordiger toe om zich te verdedigen. Ook de advocaat van de regering krijgt daarbij het woord.

46.200 euro minder

Laurent verspeelde een deel van zijn dotatie omdat hij aanwezig was op een viering van het negentigjarige bestaan van het Chinese leger. Daarvoor had hij de regering niet om toestemming gevraagd, iets wat na diverse incidenten uitdrukkelijk was afgesproken. De prins verliest 46.200 euro, op een totaal van 308.000 euro. Volgens zijn advocaat Laurent Arnauts betreft het zowat zijn volledige nettovergoeding. De rest van het geld gaat naar werkings- en personeelskosten. De sanctie volgde na ruggespraak met koning Filip.

Volgens Arnauts zou België als een bananenrepubliek handelen als de prins niet de kans kreeg om zich te verdedigen. Laurent was daartoe nochtans al uitgenodigd, maar liet zich toen door zijn raadsman met een ziektebriefje verontschuldigen. Die opportuniteit wordt hem of zijn vertegenwoordiger nu opnieuw geboden. De maatregel van de regering is immers slechts een voorstel. Niets weerhoudt de Kamer om een andere sanctie uit te spreken. Arnauts zegt daarom nu dat hij daar 'alleen tevreden' kan zijn dat er een procedure in gang is gezet.

De beslissing van de commissie moet nadien door de voltallige Kamer worden goedgekeurd. In principe kan Laurent vragen om zich ook daar te verdedigen. Haast vijftien jaar geleden gebruikte Willy Claes (SP.A) dat recht – tevergeefs – in de hoop om aan verdere vervolging in de Agusta-zaak te ontkomen. Hij was voordien doorverwezen door de commissie Vervolgingen. De zitting verliep achter gesloten deuren. Het was de Kamerleden niet toegelaten om vragen te stellen.

In elk geval gaat het om een koninklijke primeur, vandaar dat Bracke zelf naar een oplossing moet zoeken. De mogelijke sanctionering van leden van het Koningshuis die genieten van een dotatie, is een gevolg van de zesde staatshervorming. Maar de wet spreekt zich concreet niet uit over de te volgen procedure. De Conferentie van Voorzitters – die in de Kamer de werkzaamheden organiseert – beslist na de carnaval­vakantie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer