Rebellenleider Oekraïne kondigt eenzijdig staakt-het-vuren aan

Aleksandr Zachartsjenko, separatistisch leider in Oost-Oekraïne, heeft vandaag een eenzijdig staakt-het-vuren aangekondigd. Het moet morgen om middernacht ingaan. Het is de eerste keer sinds het uitbreken van het conflict dat de rebellen een unilateraal staakt-het-vuren aankondigen.
Aleksandr Zachartsjenko - archieffoto.

Zachartsjenko kondigde dat aan in een mededeling die werd uitgezonden op de Russische televisie. Hij riep het Oekraïense leger op om zijn voorbeeld te volgen. Tegelijk haalde hij uit naar de regering in Kiev die niet bereid zou zijn om het conflict met de rebellen vreedzaam op te lossen.

De aankondiging van Zachartsjenko volgde een paar uur nadat president Petro Porosjenko van Oekraïne had aangekondigd dat de grondwet zal worden herzien om Oost-Oekraïne meer autonomie te geven.

Het is de eerste keer sinds het uitbreken van het conflict dat de rebellen een eenzijdig bestand aankondigen. Sinds april 2014 zijn bijna 10.000 mensen omgekomen bij het conflict tussen de door Rusland gesteunde separatistische rebellen en de Oekraïense regeringstroepen.

Morgen komen de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk, Polen en Groot-Brittannië naar Oekraïne voor onderhandelingen.

Meest gelezen