Sven Mary zal pleiten voor Abdeslam

Abdeslam bij de start van zijn proces maandag. Vandaag komt hij niet naar de rechtbank. © REUTERS

thumbnail: null
thumbnail: Abdeslam bij de start van zijn proces maandag. Vandaag komt hij niet naar de rechtbank.

Advocaat Sven Mary zal vandaag dan toch de verdediging van Salah Abdeslam voortzetten. De terreurverdachte zelf komt niet meer naar zijn proces. De moeder van Abdeslam zou hebben bemiddeld om Mary verder te laten werken.

Mark Eeckhaut, Nikolas Vanhecke

Vandaag herneemt het proces rond de schietpartij in Vorst van maart 2016, waarbij Salah Abdeslam en zijn kompaan Sofien Ayari het op een lopen zetten. Maandag, bij de start van het proces, maakte Abdeslam duidelijk dat hij de rechtbank niet erkende en zijn lot ‘in de handen van Allah’ legde. Hij weigerde ook te antwoorden op vragen van de voorzitster van de rechtbank.

De houding van Abdeslam maakte de positie van zijn advocaat, de Brusselse strafpleiter Sven Mary, hoogst onduidelijk. ‘Een advocaat is onafhankelijk maar er moet wel een zekere eensgezindheid over de te volgen strategie zijn tussen hem en de cliënt’, zei advocaat Joris Van Cauter daarover in De Standaard. ‘Abdeslam zegt dat hij zich niet wil verdedigen voor een wereldlijke instantie. Kan een advocaat dan zijn wil doordrijven en zeggen: "Ik verdedig hem toch?" Mij lijkt dat een probleem.’

Maar zopas raakte bekend dat Mary verder gaat met de verdediging van Abdeslam en ook voor zijn cliënt zal pleiten. 'Ik ga hem blijven vertegenwoordigen', verklaarde Mary bij het begin van de zitting. Meer uitleg bij die beslissing gaf de advocaat niet.

Volgens onze informatie heeft de moeder van Abdeslam er bij Mary op aangedrongen om de verdediging verder te zetten. Zij is dinsdag Abdeslam gaan bezoeken in de zwaar beveiligde gevangenis bij Rijsel, waar hij zit opgesloten. Na een gesprek met de terreurverdachte heeft zij dan Mary aangegeven als advocaat van Abdeslam aan te blijven.