Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Kritiek op Trumps voorstel voor militair defilé: "Deze man is een Napoleon in wording"

Franse militairen marcheren door Parijs tijdens Quatorze Juillet. Donald Trump geniet in de achtergrond.Beeld AFP

Het is een ongebruikelijk beeld: stealth-gevechtsjagers die over Washington scheren of tanks rollend over Pennsylvania Avenue. En toch, een klein jaar nadat Donald Trump genoot van Frankrijks militaire parade in Parijs, lijkt zijn droom uit te komen: een Amerikaans defilé. Liefst nog dit jaar.

Direct nadat het Pentagon gisteren bevestigde dat het werkt aan plannen om president Donald Trump zijn zin te geven, regende het negatieve reacties. Want militaire defilés zien we toch doorgaans in dictaturen, zoals ooit in de Sovjet-Unie en nu in Noord-Korea?

"Deze man is een Napoleon in wording", zei de Democraat Jackie Speier, lid van de defensiecommissie van het Huis van Afgevaardigden, over Trump. "Iedereen moet toch aanstoot nemen aan zijn constante behoefte om te showen. Hij lijkt écht op Napoleon."

Speiers reactie tekent het ongemak dat veel Amerikanen voelen bij het vooruitzicht van zo'n parade. De Verenigde Staten zijn een grootmacht, maar politici en generaals hebben nooit de behoefte gehad te koop te lopen met Amerika's militaire kracht. Wel worden soldaten volop geëerd, bijvoorbeeld bij sportwedstrijden, in de media en vooral ook tijdens twee feestdagen: Veteranendag en Memorial Day. Meer dan genoeg, is de gedachte.

Maar Donald Trump, die nooit een dag in de krijgsmacht heeft gediend, vindt dat niet genoeg. Toen hij in 2017 bij zijn bezoek aan Frankrijk de militaire parade op de Champs-Elysées had meegemaakt, de oudste en grootste in Europa, was hij verkocht. "Het was iets groots", zei de president in september bij de Verenigde Naties, waar hij zijn Franse collega Emmanuel Macron sprak. "Wij moeten proberen erover heen te gaan."

'Iedereen moet toch aanstoot nemen aan Trumps constante behoefte om te showen. Deze man is een Napoleon in wording'
Democrate Jackie Speier

In Washington geloofden weinigen toen dat Trump dit serieus meende. Er werd ook nauwelijks meer iets over gehoord. Tot The Washington Post gisteren meldde dat de president achter de schermen is blijven aandringen op een heuse parade in Washington. Medio januari zou hij de militaire top zelfs te verstaan hebben gegeven dat er nog dit jaar een defilé moet komen. "Een parade zoals de Franse", zou Trump nog maar eens hebben gezegd tijdens een bezoek aan het Pentagon.

In Noord-Koreaanse stijl

Het ministerie, dat niet staat te trappelen, werkt nu aan een voorstel. Er zullen belangrijke knopen moeten worden doorgehakt, bijvoorbeeld over het materieel dat te zien zal zijn. Tanks, pantserwagens en vliegtuigen zijn er genoeg. Maar als er ook Minuteman-raketten, Amerika's kernraketten voor de lange afstand, door Washington gaan rijden, zal de wereld de vergelijking trekken met Noord-Korea en Rusland.

Ook de rol van Trump en de militaire top moet ingevuld worden. Gaat de president, net als Macron in Parijs, in een jeep rijden met Amerika's hoogste militair aan zijn zijde? Of moet hij zich terughoudender opstellen?

De laatste keer dat er in de VS een militaire optocht is gehouden was in 1991, toen de soldaten werden onthaald na de Golfoorlog. Dat leek meer een feest dan een militaire parade. Als het aan oud-generaal Mark Hertling ligt, die in Irak diende, sterft Trumps plan een zachte dood. "Een parade hoort niet tot de cultuur van de Amerikaanse krijgsmacht", zei Hertling tegen nieuwszender CNN. "Wij moeten ons niet te veel op de borst kloppen en laten zien hoe stoer we wel niet zijn."