© Kurt Desplenter

Kans op intense winterse buien: “Er kan tot vijf centimeter sneeuw vallen”

De afgelopen dagen is het al behoorlijk koud geweest, en vrijdag gaat daar ook nog eens sneeuw mee gepaard. In het westen en het centrum van het land is er soms zelfs kans op intense sneeuwbuien. “Maar zo erg als in december zal het niet worden”, zegt weerman David Dehenauw.

nadb

© KMI

Vrijdag krijgen we zwaarbewolkt weer met soms intense sneeuwbuien in het westen en later ook in het centrum van het land. In de loop van de namiddag bereikt de sneeuw ook het oosten van het land. Op sommige plaatsen kan er tot vijf centimeter sneeuw vallen.

“Zo erg als in december zal het dus zeker niet worden”, zegt weerman David Dehenauw. “Toen viel er in bepaalde delen van Vlaanderen op korte tijd vijftien centimeter sneeuw.”

Op het einde van de dag kan de neerslag in het westen van het land overgaan in smeltende sneeuw, korrelhagel of regen. De maxima worden bereikt op het einde van de namiddag, met waarden tussen -2 en +2 graden ten zuiden van Samber en Maas, rond +1 of +3 graden in het centrum en tot +4 graden aan de kust.

Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag blijft het overwegend zwaarbewolkt, met buien van smeltende sneeuw, korrelhagel of regen in de westelijke landshelft. In de Ardennen verwachten we nog sneeuwbuien. De minima liggen tussen -2 graden in de Hoge Venen en +3 à +4 graden aan de kust.

© Dajo Van den Bussche

Zaterdagochtend lijkt de sneeuw- en regenzone ons land te verlaten. Aan de achterzijde van die storing verwachten we brede opklaringen: in het westen van het land al vanaf de ochtend, maar rond de middag ook in het centrum van het land. In de Ardennen blijft het zwaarbewolkt met mogelijk nog enkele sneeuwvlokken. Maxima van 0 graden in de Ardennen tot 5 graden aan de kust.

Zaterdagavond bereikt een nieuwe storing ons land. In het westen verwachten we regen die geleidelijk overgaat in sneeuw boven het centrum en het oosten van het land, waar de temperaturen opnieuw negatief zullen worden.

Zondag wordt het zwaarbewolkt met regen of buien, in de Ardennen kan er nog sneeuw of smeltende sneeuw vallen. In de loop van de namiddag wordt het in het westen en het centrum van het land geleidelijk droger en kunnen enkele opklaringen voorkomen. De temperaturen liggen tussen +1 graad in de Hoge Venen en 6 graden aan de kust.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER