Direct naar artikelinhoud
Update

Verzekeringsmakelaar Peter Callant neemt KV Oostende over: "Er is nog veel potentieel"

Peter Callant (links) en Marc Coucke (rechts).Beeld BELGA

Verzekeringsmakelaar Peter Callant volgt Marc Coucke op aan het hoofd van KV Oostende. Dat is bekendgemaakt op een persconferentie in de Versluys Arena. "Ik denk dat Peter het perfecte profiel heeft", stelt Coucke.

Verzekeringsmakelaar en financieel adviseur Peter Callant (51) wordt de nieuwe KVO-voorzitter. Coucke zou op 1 maart KV Oostende ruilen voor Anderlecht, maar de officiële machtsoverdracht bij KVO vindt al vijf dagen vroeger plaats. Op 24 februari, tijdens KV Oostende-STVV, zwaait Coucke zijn kustploeg uit. Een dag later zal hij als voorzitter van paars-wit Anderlecht-Moeskroen bijwonen. Het is niet toegelaten om twee clubs uit dezelfde afdeling in je bezit te hebben.

"Het is een heel intens proces geweest, één van de moeilijkste die ik achter de rug heb", zei de toekomstige Anderlecht-voorzitter. "Er was veel interesse uit binnen- en buitenland. Maar de timing - 28 februari - was krap, daardoor is een aantal geïnteresseerden afgehaakt. Toch waren er acht concrete dossiers."

"Ik denk dat die interesse een goed teken is voor het Belgisch voetbal en voor KV Oostende", vervolgde Coucke. "Hoe dieper kandidaten in het dossier gingen graven, hoe concreter de interesse werd. KVO staat niet toevallig op de zesde plaats qua budgetten in België. Ik heb de eer gehad om hier enkele mensen op topfuncties te kunnen zetten, ik heb met Luc Willems (Veranda's Willems) de hoofdsponsor binnengehaald en met Bart Versluys de Versluys Arena gebouwd. Deze basis is er."

'Weireldploegsje'

Coucke heeft vertrouwen in Callant aan het hoofd van zijn 'weireldploegsje'. "Ik kreeg op een gegeven moment een sms van Peter: 'I am the man for KVO'. Daarop heb ik hem opgebeld. Ik denk dat hij het perfecte profiel heeft. Hij is Belgisch. Financieel waren de buitenlandse dossiers interessanter. Maar een Belgische overnemer zorgt voor continuïteit. Hij heeft een hart voor sport en voor KVO. En hij is heel ambitieus. Peter is één van de grootste onafhankelijke verzekeringsmakelaars. Ik ben al dertig jaar met hem bevriend. Ik heb hem leren kennen op het eerstecommuniefeest van zijn dochter. Bovendien zaten we een jaar samen in de raad van bestuur van KVO."

'Financieel waren de buitenlandse dossiers interessanter. Maar een Belgische overnemer zorgt voor continuïteit'
Marc Coucke

Coucke verklaarde dat Callant tussen 60 en 80 procent van de aandelen in handen zal krijgen. "Ik zal minder dan tien procent aandelen hebben, maar dat zullen aandelen zonder stemrecht zijn. Ik zal geen inspraak hebben, maar blijf uiteraard supporter. Ik ben heel fier op vijf jaar KV Oostende. We hebben hier fantastische momenten beleefd: twee keer Play-off I, de bekerfinale en we hebben Europees gespeeld. Peter zal zijn uitgebreid netwerk toevoegen aan de al bestaande business community. Ik heb er alle vertrouwen in dat KVO een stabiele subtopper zal blijven", besloot Coucke, die symbolisch zijn KVO-sjaal aan Peter Callant gaf.

Marc Coucke.Beeld Photo News

"Nieuwe gangmaker"

"Het is de bedoeling om in vijf jaar tijd twee of drie keer Play-off I te spelen", zei Callant. "Ik ben trots en fier en ben Marc ook dankbaar. Het is nu aan mij om dit verder uit te bouwen. Ik ben een kind van de zee, geboren in Heist. Waarom ik KV Oostende wou kopen? Dat kwam in de eerste plaats door emotie. Ik heb oneindig veel ankerpunten in deze stad. Daarnaast is KVO een stabiele eersteklasser sinds 2013-14. Er is een budget van ongeveer 18 miljoen euro, maar dat is niet genoeg. We willen groeien en het budget laten toenemen met minimaal vijf procent. Er is nog veel potentieel. We willen nog meer inwoners van de kustzone naar hier halen."

"We hebben een spelerskern die volledig eigendom is van KVO. Ik verwacht niet dat ik geld zal moeten toesteken. De ambities zullen we niet bijstellen. Het is de bedoeling om in vijf jaar tijd twee of drie keer Play-off I te spelen. En we willen jong talent blijven rekruteren."

"Ik word graag de nieuwe gangmaker van KVO. Oostende is een unieke club. We willen in de toekomst relevant blijven. Continuïteit is belangrijk, we willen stabiliteit en gemoedsrust voor alle stakeholders. Vandaag hebben we meer dan 7.800 fans in het stadion en de grootste business community in het land", stelde Callant, die al meer dan tien jaar sponsor is van KV Oostende en van 1994 tot 1999 in de raad van bestuur van KVO zat.

'Ik heb een andere stijl dan Marc Coucke. Ik ga niet de polonaise dansen, dat zit niet in mijn DNA'
Peter Callant

"Ik heb een andere stijl dan Marc Coucke. Ik ga niet de polonaise dansen, dat zit niet in mijn DNA. Entertainment zal ik overlaten aan Patrick Orlans", besloot de opvolger van Coucke.

KVO 3.0

Voor Patrick Orlans was het schrikken op 20 december, toen bekend raakte dat Coucke Anderlecht overneemt. "Maar de dag nadien dachten we al aan KVO 3.0", liet de algemeen directeur van KVO optekenen. 

"Ik spreek namens het personeel als ik zeg dat we heel tevreden zijn met de nieuwe voorzitter. We kennen hem, er is sprake van een natuurlijke doorstart. De originele ambitie stond in ons tienjarenplan, maar na vijf jaar hebben we alles wat daarin vermeld staat al gerealiseerd. Nu zullen we die vijf jaar nog eens trachten te herhalen. Ook de spelers hebben nu duidelijkheid, ik ben ervan overtuigd dat we beter kunnen dan de huidige 14e plaats." 

Zaterdag speelt KV Oostende gastheer voor Anderlecht op de 26e speeldag in de Jupiler Pro League.