Direct naar artikelinhoud
Economie

Umicore kondigt kapitaalverhoging en miljoeneninvestering aan

Umicore kondigt kapitaalverhoging en miljoeneninvestering aan
Beeld BELGA

Umicore gaat een kapitaalverhoging doorvoeren. Met de extra middelen wil het materiaaltechnologiebedrijf verdere groei realiseren met kathodematerialen - die worden gebruikt in herlaadbare batterijen voor elektrische en hybride wagens. Dat kondigt het bedrijf aan bij de publicatie van de jaarcijfers. Het bedrijf spreekt van "recordresultaten" en een "groeiversnelling". Zo is er ook sprake van een investering van 660 miljoen euro in China en Europa in de productie van materialen voor die batterijen.

De opmars van de elektrische wagen en bijhorende batterijen is dus niet vreemd aan de kapitaalverhoging. "De opbrengsten zullen gebruikt worden om groei-investeringen te financieren, voornamelijk in kathodematerialen", klinkt het. Het bedrijf wil zo meer financiële flexibiliteit "met het oog op mogelijke overnames en samenwerkingen die Umicores aanbod op het vlak van schone mobiliteit en recyclage verder zouden versterken".

De plaatsing zal oplopen tot maximaal 10 procent van het huidige aantal aandelen. De operatie zou voor de opening van de beurs vrijdag rond moeten zijn. GBL, de grootste aandeelhouder, zal een "aanzienlijk order plaatsen".

Aan welke prijs de aandelen geplaatst worden, zal na voltooiing bekendgemaakt worden. Maar als de plaatsing zou gebeuren aan de slotkoers van donderdag, zou dat zowat 916 miljoen euro kunnen opbrengen.

En daar stopt het goede herlaadbare batterijnieuws niet. "Rechargeable Battery Materials zet haar opmars verder met een nieuwe investering van 660 miljoen euro in China en Europa die tegen 2021 de totale capaciteit op minstens 175,000 ton zal brengen."

Met al die investeringen is het bedrijf ook optimistischer, met dank aan batterijmaterialen en "het snelle opdrijven van nieuwe productielijnen in Zuid-Korea en China". De doelstelling voor 2020, een recurrente ebit van 500 miljoen euro, verwacht Umicore reeds in 2018 te benaderen. Met de groeiversnelling ziet Umicore ook ruimte om in 2020 35 tot 45 procent beter te doen dan die oorspronkelijke doelstelling.

De omzet steeg 9 procent tot 2,9 miljard euro en de recurrente nettowinst klom 15 procent hoger tot 267 miljoen euro. Het bedrijf stelt 0,7 euro dividend voor (0,325 euro interimdividend reeds uitgekeerd).