© Jan Boey

Shanda en Laurie, allebei 16, gaan op inleefreis naar vluchtelingenkampen

Road of Change is een project waarbij jongeren een inleefreis naar Europese vluchtelingenkampen maken. Bij de deelnemers zijn ook twee studenten uit het OLVI Boom.

jan boey

De Boomse Shanda Van Damme en de Willebroekse Laurie Cheryl Nsengiyumva, beiden 16 jaar oud, vertrekken vandaag op hun ‘Road of Change’. Dat is een project van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Bond Zonder Naam.

Eind vorig jaar werd het initiatief aangekondigd: een inleefreis voor in totaal veertien jongeren, afkomstig uit zeven verschillende scholen uit Vlaanderen. Zeven leerlingen uit OLVI toonden interesse. “Later volgde de selectie voor de inleefreis. Blijkbaar hadden we allebei voldoende troeven om onze school te mogen vertegenwoordigen”, leggen Shanda en Laurie uit.

Confrontatie

Zo’n inleefreis brengt de jongeren in het spoor van vluchtelingen en confronteert hen met hun dagelijkse realiteit. “Ik heb altijd al iets willen doen waar de wereld beter van wordt. Met liefde en vooral respect voor anderen, zonder racisme, zonder haat. Zo vind ik los van dit thema het oplossen van (kinder)armoede een belangrijk gegeven. Ik zit nu in het vijfde jaar verzorging en wil later verpleegkundige worden”, vertelt de 16-jarige Willebroekse Laurie Cheryl Nsengiyumva. Ze is in Burundi geboren en kwam op jonge leeftijd naar Nederland. Intussen woont ze al vier jaar in Willebroek, maar haar Hollandse tongval is ze nog niet kwijt.

Shanda Van Damme zit in het vijfde jaar humane wetenschappen. Net als Laurie is ze erg sociaal. “Het is raar, maar voor we met Road of Change te maken kregen, kenden we elkaar niet. Nu zijn we op korte tijd vriendinnen geworden”, zeggen ze.

Shanda Van Damme zegt altijd klaar te staan om mensen te helpen. “Ik wil in deze maatschappij het verschil maken. Voor mij zijn we allemaal mensen en niet zomaar vluchtelingen. Zij zijn mensen die hun huis moesten verlaten en die rekenen op hulp om opnieuw een toekomst op te kunnen bouwen. Als ik daar een deeltje van kan uitmaken, wil ik dat graag doen”, zegt ze.

Visie verbreden

De inleefreis brengt het duo in contact met de changemakers of hulpverleners, en met de vluchtelingen in vluchtelingenkampen zelf. “We weten er wel een en ander over, maar we weten niet alles. De media vertelt ook niet alles. We hopen nieuwe dingen te leren en een zo breed mogelijke visie te krijgen. Hopelijk brengen we een boodschap mee en kunnen we ons verhaal vertellen”, zeggen ze.

Shanda en Laurie vertrekken vandaag met de autobus naar Zagreb in Kroatië, meteen de eerste tussenstop en het eerste bezoek aan een vluchtelingenkamp. Nadien gaat de trip naar Belgrado (Servië) om via Slovenië te eindigen in Noord-Italië, meer bepaald in Ventimiglia. U kunt het project volgen via een dagelijkse blog.

© rr