"De hype rond Van Acker, daar ben ik een beetje bang voor"

"Poef, zeg ik!", zo begon tafeltennisser Florian Van Acker zijn interview bij de collega's van Sporza, nadat hij net goud had behaald op de Paralympics. Meer nog dan met zijn sportieve prestatie, veroverde hij het publiek met zijn spontane reactie. Maar kunnen we zomaar lachen om het ontwapenende interview van een atleet met een verstandelijke beperking? "Zo'n hype, daar ben ik wel een beetje bang voor", zegt acteur Matthias Sercu in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Poef" was alomtegenwoordig op de sociale media en werd zelfs verwerkt tot een radiojingle. Met zijn favoriete strijdkreet en zeker met zijn ontwapenende interview (kijk hier beneden nog eens) heeft Florian Van Acker iedereen gecharmeerd.

Maar lachen om zijn reactie, zoveel oprechter dan gladde praatjes van sommige sporters die uren mediatraining achter de rug hebben, heeft ook iets ongemakkelijks. Want Van Acker is natuurlijk niet alleen een topatleet, maar ook iemand met een verstandelijke beperking en autisme.

"Bij mij treedt een beschermende reflex op"

Acteur Matthias Sercu is peter van vzw Victor, die zich inzet voor personen met autismespectrumstoornis en hun familie. De vereniging ligt hem na aan het hart, want hij heeft zelf een broer met autisme. "Natuurlijk heeft Van Acker ook mij gecharmeerd, absoluut", zegt hij. "Maar heel de hype errond... daarvoor houd ik toch wel een beetje mijn hart vast.

Wat er na dat interview gebeurt, dat heb je niet meer in de hand. Bij mij treedt dan een beschermende reflex op. Het is een dubbeltje op zijn kant. Tot wanneer is het plezant, en wanneer wordt het uitlachen?". Sercu hoopt stilletjes dat het niet gaat escaleren. "Zo'n hype, ik ben daar een beetje bang voor. Maar als hij en zijn ouders zich er niet slecht bij voelen, ça va, zeker?".

Meest gelezen