© Jan Van der Perre

Asbest gevonden: 400 ‘bewoners’ Boerentoren moeten tegen zomer weg

“We gaan het uitzicht missen. Dit is gewoon de ideale locatie. Als we hier klanten ontvangen, dan is de deal al half binnen”, zegt Peter Wellens, CEO van Chestnote, een van de start-ups die nog voor de zomer uit de Antwerpse Boerentoren moeten na de vondst van asbest.

elien van wynsberghe

Tijdens renovatiewerken die KBC de afgelopen maanden liet uitvoeren, werden op diverse plaatsen asbest ontdekt. “Maar een direct gevaar is er nooit geweest. Het ontruimen van de toren is puur preventief”, zegt woordvoerster Viviane Huybrecht.

“We gaan voor een integrale asbestsanering. Op die manier zijn we er zeker van dat er ook naar de toekomst toe geen gevaar ontstaat”, zegt Huybrecht.

Twee jaar dicht

KBC besliste om alle 400 ‘bewoners’ van de toren voor de volledige duur van de werken – een tweetal jaar – elders onder te brengen. Het gaat om alle medewerkers van KBC, maar ook om de jonge ondernemers van zo’n vijftig à zestig start-ups, die in de toren een gratis onderkomen hebben. Daarnaast zijn er nog enkele handelszaken gevestigd, waaronder koffiebar Maurice van Véronique Leysen en Veritas, voor wie op dit ogenblik nog naar een oplossing wordt gezocht.

© Jan Van der Perre

Voor al deze ‘bewoners’ wordt het serieus aanpassen, want velen verliezen het majestueuze uitzicht dat Europa’s eerste wolkenkrabber hen schenkt. “Dat uitzicht gaan we absoluut missen”, zegt CEO Peter Wellens, die sinds twee jaar met zijn start-up Chestnote in de historische toren huist. Vanop de zestiende verdieping heeft hij een fenomenaal zicht op Antwerpen. “Je zou het moeten zien wanneer het onweert. Magisch gewoon”, zegt Lode Uytterschaut van overkoepelende organisatie Start It.

“Dit is gewoon de ideale locatie. We zitten hier zeer centraal. En ontvang je in een omgeving als deze klanten, dan is de deal al half binnen”, lachen de twee. “Maar we begrijpen dat we de toren moeten verlaten. KBC is heel voorzichtig. Maar we hebben ons nooit onveilig gevoeld. Integendeel, het is onveiliger om met je raam open door een tunnel in Brussel te rijden dan hier te werken.”

Samen blijven

Voor de jonge ondernemers is het vooral belangrijk dat ze met zijn allen samen naar een nieuwe plek worden overgeplaatst. “Door samen te werken, ontstaan de beste ideeën.” Of ze zelf suggesties zullen doen naar KBC toe? “Natuurlijk, wij zijn ondernemers!”

Ook Véronique Leysen, die op de benedenverdieping van de Boerentoren haar koffiezaak Maurice uitbaat, staat een nieuwe toekomst te wachten. “De kans is groot dat ook wij naar een nieuwe plek verhuizen. Ik ben nog maar net op de hoogte gebracht. Ik weet dus nog niet wat ik ga doen. Maar ik zie het als een opportuniteit. Ik heb nooit stilgezeten en zal dat ook nu niet doen. Misschien is dit wel de uitgelezen kans om een andere kant op te gaan met Maurice. Want als er een nieuwe zaak komt, dan zal die sowieso niet hetzelfde zijn.”

© Jan Van der Perre

‘Futureproof’

De komende maanden zullen alle ‘torenbewoners’ in fases verhuizen. De KBC-werknemers worden naar andere KBC-gebouwen overgeplaatst of worden ondergebracht in andere panden die KBC voor hen huurt tot het einde van de werken. Voor de start-ups zoekt KBC samen met de handelaars naar een nieuw gratis onderkomen. De geldautomaatzone, de geldautomaten aan de buitengevel van het gebouw en de kluizenzaal blijven maximaal beschikbaar.

“Tegen de zomer moet het hele gebouw leeg zijn. Alleen zo kunnen de aannemers efficiënt werken. De grote renovatie van de toren zelf, het ‘futureproof’ maken van het gebouw, start na de zomer”, zegt KBC-woordvoerster Viviane Huybrecht.

De renovatie aan de Boerentoren begon enkele maanden geleden. Ondanks een grondige asbestsanering begin jaren negentig werden toch nog verborgen asbestresten in de historische Boerentoren aangetroffen. Onder meer achter valse wanden en in plafonds. In afwachting van verdere analyse heeft KBC de werken onmiddellijk laten stilleggen.