Ga je altijd te laat slapen? Zo doorbreek je de vicieuze cirkel

Gisteren zat je te laat in bed, maar vanavond ga je wél op tijd slapen… Klinkt het bekend in de oren, maar ga je ondanks het goede voornemen toch later naar bed? Je bent niet alleen. Communicatiewetenschapper Liese Exelmans legt voor de Universiteit van Vlaanderen, een online platform dat gratis colleges van experts aanbiedt, uit hoe je de vicieuze cirkel kunt doorbreken.

vwh

Liese Exelmans heeft het over de twee 'stemmetjes' die ze elke avond hoort. Het ene zegt dat het bedtijd is, het andere dat ze veel gewerkt heeft en misschien nog maar even voor de televisie moet blijven hangen omdat ze het verdient. Omdat ze vindt dat de tweede stem een goed punt heeft, luistert ze ernaar. Het gevolg? De volgende ochtend is ze doodmoe en weet ze niet wat haar heeft bezield. De communicatie-expert is allesbehalve alleen. "Het gaat niet goed met onze slaap. Eén op de drie mensen slaapt slecht. Dat is een probleem omdat slaap de benzine is van ons lichaam. We kunnen even doorgaan dankzij reserves, maar dat duurt niet lang", klinkt het. Ze voegt eraan toe dat mensen die te weinig of niet goed slapen een groter risico hebben op hart- en vaatziekten, depressies en zwaarlijvigheid. Daarnaast kunnen ze zich minder goed concentreren, met eventueel een verkeersongeval tot gevolg."

Zelfcontrole

De experte vindt het frappant dat cijfers aantonen dat mensen graag slapen, maar dat diezelfde personen toch de strijd aangaan met slaap in het algemeen. "Mensen die later gaan slapen dan ze gepland haddden, vertonen gedrag dat niet strookt met hun intenties. Ze willen wel, maar het hen niet." De grootste boosdoener in dit verhaal is uitstelgedrag, een mooi voorbeeld van ons probleem met zelfcontrole. Of anders gezegd: discipline.

Verleidelijke media

Volgens Exelmans komt het erop neer om de zelfcontrole te gebruiken om goede keuzes te maken. Met betrekking tot slaap heeft ze concrete tips om de bedtijd die in je ogen ideaal is voortaan te respecteren en de dag erna frisser op te staan. Een verandering van gedrag zal ook lonen in de toekomst.

Tips

- Geen smartphones, tablets of tv in de slaapkamer. Zo kan je beter aan de verleiding van de constante mediastroom weerstaan.- Check je mediagebruik. Gebruik apps die in kaart brengen hoeveel je bezig bent met je smartphone Die zijn een goede trigger om je gedrag te veranderen.- Schakel de vliegtuigmodus in als je niet gestoord wil worden.- Las een goede gewoonte in. Stel een half uur voor je ideale bedtijd een timer in. Gebruik het half uurtje om een slaapritueel af te werken.- Zet de post-playfunctie van Netflix uit en beslis zelf wanneer je verder kijkt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Fit & Gezond